Ресторантьорите предлагат зони за ваксинирани клиенти, за да работят на 100%

Да ни проверяват само имунизирани или с отрицателен PCR тест инспектори, искат от СЗБ и БАЗ

OFFNews Последна промяна на 25 август 2021 в 15:04 16559 6

Снимка Архив

Зони за ваксинирани и неваксинирани клиенти да има в заведенията, а те да си избират къде да седнат, предлагат от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията в писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Те изразяват несъгласието си със заповедта му за работа на ресторанти, кафенета и т.н., която определя как могат да работят на 100% заетост. И заплашват да я бойкотират, ако предложенията им за корекция не бъдат приети. 

СЗБ и БАЗ предлагат за работа с капацитет 100% служителите да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с К19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране. И второ: персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. След изтичане на 6 месечния срок на давност на удостоверението за преминало през вируса лице, давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория. 

Клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не, да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал, като по този начин, обектите да могат да работят на 100% капацитет, предлагат още ресторантьорите. 

Те искат и проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите, само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест. 

От СЗБ и БАЗ настояват и за подробна статистика за новите заразени: националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували, както и брой починали, от които ваксинирани/неваксинирани и към коя възрастова група принадлежат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2811

6

zuljin

26.08 2021 в 08:45

В 100% ваксиниран Израел, Делтата се разпространява с по-бързи темпове отколкото у нас... Да ви чуркам на ваксините измислени!!!

7535

5

kokoten

25.08 2021 в 17:57

...а,бе,стойте си в къщи и не се излагайте да ходите тук и там....опасно е...ах,колко още хора ще измрат....не ми се мисли...ама щом некъпания Бегов казва,требва да слушаме,той е спец по инфекциите и ще ни оправи всичките,заедно с Чорбанов,направо ще умрат за правата ни(във всякакъв смисъл)...

7773

4

Крушата

25.08 2021 в 17:07

Или пък ще трябва да дадем 100 лева за PCR тест за да отидем с някой ваксиниран заедно на заведение!

7773

3

Крушата

25.08 2021 в 17:00

И какъв е смисълът? Нали ваксинираните би трябвало да имат имунитет или пък как беше? - Боледуват, но по-леко го изкарват.

1005

1

Друг е виновен

25.08 2021 в 15:54

Какъв е смисълът да се делят на ваксинирани или не, при положение, че всеки може да разпространява заразата както и всеки може да се зарази?