Ремонтът пред НДК отново се отлага, поредно обжалване го блокира

Юлиана Ончева 12 април 2016 в 06:19 3640 3

Ремонтът на площада пред НДК отново се отлага. Осем фирми са подали документи по обществената поръчка, срокът за кандидатстване изтече вчера, офертите им обаче няма да бъдат отворени по план днес, заради обжалване на конкурса. 

Общината обяви за втори път поръчката за строително ремонтни дейности на „Парково пространство на Национален дворец на културата - възстановяване и обновяване – ЗОНА 4 – ремонт на площад „България“. Първата бе отменена, заради липса на конкурентна среда, тъй като на нея се яви само една фирма. 

Сега изборът на изпълнител и стартът на ремонта чака решението на Комисията за защита на конкуренцията дали ще допусне за разглеждане искането за временно спиране на процедурата. Вчера от Столична община са изпратили контра искане до КЗК да не бъде уважена жалбата, показва справка в Агенцията за обществени поръчки. Според сайта на КЗК жалбата е подадена от "СОЛИД ГРУП" ООД на 6 април. 

В КЗК чака и още една жалба, свързана с ремонта на площад "България". Тя е за доставка на гранитни плочи. По информация на Столична община разглеждането й предстои утре. Според СО следите водят към Панама, в основата на спора е офшорка. 

Фирма СГМ-1 ООД обжалва решението, с което за победител в конкурса е обявена "Панов - тийм". Първоначално именно СГМ печели поръчката, в началото на март обаче зам.-кметът Мария Бояджийска я декласира, след разкритието, че е свързана с офшорка, регистрирана в Панама. Така според последното решение гранитни плочи за 2 425 027 лева без ДДС ще доставя фирма "Панов - тийм". 

Установи се, че единият от съдружниците с 50% дял - Роял Стройтех ЕООД е с едноличен собственик "Ротменсен Холдингс", юридическо лице, регистрирано в Панама, пише в решението на СО. 

Поръчката за пл. "България е за 5 млн. лв., половината от които да се използват при необходимост до 3 години. Поръчката предвижда дейности по готови технически проекти в частите „Архитектура“, „Конструктивна“(вкл. хидроизолация), „Площадно осветление“, „Канализация и отводняване“, „Водоснабдяване“, „Геодезия и вертикална планировка“, „Дренажна система в прилежащи зелени площи“, „ПБЗ“, „Пешеходна пътека на бул.“Фр.Нансен“ с кръстовището с бул.“Васил Левски“, „Пешеходна пътека на бул.“Витоша“ с кръстовището с бул.“Скобелев“ и перони на трамвайната спирка. Територията на пл. България е 12 500 кв. м.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!