Офшорка от Панама обжалва ремонта пред НДК

OFFNews 01 април 2016 в 14:02 5914 0

Фирма СГМ-1 ООД обжалва решението на Столична община за доставка на гранитни плочи за ремонта на площада пред НДК. 

Първоначално компанията е обявена за победител в обществената поръчка, в началото на март обаче зам.-кметът Мария Бояджийска я декласира, след разкритието, че е свързана с офшорка, регистрирана в Панама. Според последното решение гранитни плочи за 2 425 027 лева без ДДС ще доставя фирма "Панов - тийм".

Установи се, че единият от съдружниците с 50% дял - Роял Стройтех ЕООД е с едноличен собственик "Ротменсен Холдингс", юридическо лице, регистрирано в Панама, пише в решението на СО. От надпреварата е отстранена и "Констракшън Ентъпрайсис" ЕООД, заради разминаване в нюансите сиво на предложените мостри с тези изисквани от Столична община. Например - много светло сиво е предоставила фирмата, а е трябвало гранитът за размер 60/60/4 да е "средно графитно сиво със синкав отенък". За 35/60/4 пък изискването е "много светло сиво с жълтеникав или бежов отенък", "мострата на "Констракшън" била тъмносив цвят със зеленикав отенък. 

Жалбата на "Констракшън Ентъпрайсис" не е допусната от КЗК, решението по обжалването на СГМ-1 обаче предстои. 

Общината пък обяви за втори път поръчката за строително ремонтни дейности на „Парково пространство на Национален дворец на културата - възстановяване и обновяване – ЗОНА 4 – ремонт на площад „България“. Първата бе отменена, заради липса на конкурентна среда, тъй като на нея се яви само една фирма. 

Тя е за още 2,5 млн., като са предвидени и буферни до 2,5 млн., които да се използват при необходимост до 3 години. Поръчката предвижда дейности по готови технически проекти в частите „Архитектура“, „Конструктивна“(вкл. хидроизолация), „Площадно осветление“, „Канализация и отводняване“, „Водоснабдяване“, „Геодезия и вертикална планировка“, „Дренажна система в прилежащи зелени площи“, „ПБЗ“, „Пешеходна пътека на бул.“Фр.Нансен“ с кръстовището с бул.“Васил Левски“, „Пешеходна пътека на бул.“Витоша“ с кръстовището с бул.“Скобелев“ и перони на трамвайната спирка. Територията на пл. България е 12 500 кв. м.

Участникът трябва да разполага с финансов ресурс за изпълнение на поръчката от 1 000 000 лева. Гаранцията за изпълнение на договора е в размер на 5% от стойността на договора за обществена поръчка без ДДС. 

До този момент при ремонта на парка около НДК изградени фонтанът и водната каскада в детския сектор, ВиК, настилки с велотрасета, осветление, тротоари, автоматизирана поливна система и система за видеонаблюдение, както и две автоматизирани обществени тоалетни. Общата площ е 160 дка.

Завършено е изпълнението на водната каскада и фонтана в подлеза на НДК. Към предвиденото бяло осветление на всички 400 дюзи на каскадата е изпълнено и цветно осветление /зелено, червено и синьо/ в каскада №4 на 76 дюзи. Водната каскада в детския кът също е завършена, като е възстановен ефекта на естествена река с падове и каменни облицовки.

Изпълнени са тротоарните настилки от всички страни на прилежащите към парковото пространство улици – бул. „Витоша“, бул. „П. Славейков“, бул. „България“, бул.“Фр. Нансен“ и бул. „Патриарх Евтимий“, възлизащо на 24 дка. Възстановени са 1 200м. велоалеи в прилежащите към парка тротоари.

Изпълнено е обновяване на уличното осветление по същите булеварди, включващо подмяна на рогатките с осветителите и боядисване на уличните стълбове – 154 бр. По ул. „Баба Неделя“, „Доспат“ и „Шандор Петьофи“ е изпълнено ново улично осветление. Монтирани са 65 декоративни ниски осветителни тела – буларди по някои от алеите, както и 127  декоративно прожекторно осветление, насочено към дървесно-храстовата растителност и 86 бр. луни. Новото алейно осветление е от 297 осветителни тела.

Обновени са частично декоративните паркови настилки от гранит и червен паваж, като са изградени и нови рампи, осигуряващи достъпна среда в парковото пространство. По проект бяха предвидени за подмяна 1 902кв.м. гранит, като изпълненото количество в края на проекта е 2 171 кв.м. За пренареждане бяха предвидени 550 кв.м. гранит, а се изпълниха 6 367 кв.м. Подмениха се изцяло варовиковите ивици с 2 820 кв.м. мраморни лайсни. Пренаредени са 1 480 кв.м. червен паваж. Почистени са общо 28 400 кв.м. гранитни настилки, обясни за OFFNews Ралица Маджарова, шеф на "Зелена система" в СО. 

В паркоустройствения проект е изпълнено цялостно обновяване на парковите площи с територия 77 дка, като е внасена нова почвена покривка, ново затревяване на 59 дка и засаждане на 1 733 броя декоративни иглолистни и широколистни дървета, 15 764 бр. храсти, 18 755 бр. многогодишни цветя, 4 386 рози, 2 839 кв.м. сезонни цветя, 990 м. жив плет. За осигуряване на ефективно поддържане на растителността е изградена автоматизирана поливна система, захранвана от 3 сондажни кладенци.

Изградена е площадка за кучета в югозападната част на парка.

В парковото пространство са възстановени ВиК връзките на 5 чешми, разположени в детски кът, при параклиса, на входа от бул. „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“, при розариума към бул. „България“ и при паркинг на ул „Баба Неделя“.

Възстановени са характерните масивни пейки и са монтирани нови кошчета за отпадъци.
Поставени са 2 бр. автоматични самопочистващи се обществени тоалетни, които са пригодени и за нуждите на хора с увреждания.

Системата за видеонаблюдение и са монтирани 29 камери, с което да осигури надеждна охрана на обновеното парковото пространство на НДК. 

Общата стойност на проекта е 11 461 197,18 лева, стойността на предоставената на Столична община безвъзмездна финансова помощ е 10 385 382,99 лева, а останалата част от 1 075 814,19 лева е собствен принос на СО, което беше договорено с анекс към договора за безвъзмездна финансова помощ, обясни Маджарова.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!