Ректорът на СУ с ироничен поздрав към властта за 24 май

OFFNews Последна промяна на 24 май 2015 в 19:08 13788 20

Снимка сайтът на СУ

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев използва тържественото си слово по случай 24 май, за да представи успехите на Алма матер през годината, но и за да подчертае за пореден път трудностите, които българските научни и образователни институции срещат в работата си.

Той разкритикува политиците за ниската им заинтересованост от проблемите на просветата у нас и посочи, че управляващите даже не са се сетили да поканят в делегацията за Рим представител на образованието, науката или изкуството – въпреки че във визитата влиза и поклонение пред гроба на свети Кирил.


Ето какво каза проф. Илчев за българските политици:

"Възнамерявах да завърша словото си тази година с иронична благодарност към нашите държавници, които изпитват безпределно доверие към вас, колеги, и са убедени, че със същото държавно финансиране, каквото получават другите държавни университети, вие ще продължавате да постигате тези резултати; че без стотинка допълнително финансиране ще могат да се хвалят с национална библиотека на европейско ниво; да ги поздравя за вярата им, че с един лев на квадратен метър застроена площ ние ще продължаваме да поддържаме 17 паметници на културата, сред които и някои от емблематичните сгради на столицата; за увереността им, че ще продължаваме с това финансиране и с най-ниските такси у нас да предоставяме на млади българи, които не са имали щастието да се родят със златна лъжица в устата, едно добро образование; за очакването им, че ние безропотно ще продължаваме да гледаме как нарушават закона за висше образование в частта му за финансиране на научните изследвания и ще им благодарим, че вместо 10%, предвидени в закона, получаваме малко повече от 2; за експедитивността им, с която само след десет години убеждаване и настоявания успяха да приемат Стратегия за висшето образование, която, ако бъде уважена от бюджета за следващата година, ще подобри малко положението на качественото висше образование у нас, но се отказах.

Отказах се, като видях, че толкова са погълнати от дребните си политически боричкания, та не се сетиха, според официалното съобщение на правителството, един представител на образованието, науката или изкуството да поканят в официалната делегация не за срещата с папата, а за да се поклони пред гроба на свети Кирил.

Излишно ми се стори. Няма да го разберат."

С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

На тържеството присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, доц. Румяна Коларова, секретар на президента по връзки с гражданското общество, представители на ръководството на БАН, ректори на висши училища, посланикът на Украйна Микола Балтажи, представители на дипломатическите мисии, представители на академичната общност и гости.

Ректорът чл.-кор. проф. дин Иван Илчев прикани присъстващите да отдадат почит с едноминутно мълчание на паметта на ректора на Софийския университет акад. Никола Попов. „Тази нощ почина човек, който беше пример за изследователски качества и за гражданска смелост – както преди 1944 г., така и преди 1989 г., така и след 1989 г.”, каза проф. Илчев.

Той откри академичното тържество в Аулата на най-старото висше училище в България с приветствено слово: “Днес искам само да благодаря на тези, които през изтеклата година направиха всичко възможно, за да въздигнат нашата Алма матер, а с нея и нашето общество. На тези, които следват девиза на възпитаниците на Роберт колеж в Цариград: „Ще посветят себе си на въздигане на отечеството“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.05 2015 в 15:19

"че ще продължаваме с това финансиране и с най-ниските такси у нас да предоставяме на млади българи, които не са имали щастието да се родят със златна лъжица в устата, едно добро образование"
В това изречение е болката. Просто не е редно, някак комунистически звучи и прилича на дописката за финландското образование. Илчев може да е всякакъв, но поне им го казва без захаросване.

25.05 2015 в 10:26

Всеки си използва празниците за собствени нужди (в случая нужници). Обръщението си е едно хленчене и просене на пари...Каквато държавата- такъв и университетът, такъв и ректорът --бедни, провинциални, смешни, липсващи от картата на науката в света -- без престижни награди, без открития, без известни имена, ужасно неефективни в работата си...Затова и университетът е учебно заведение на миналия (или по миналия век). Тъжен факт.

25.05 2015 в 10:19

не искам да издребнявам, ама миналата година когато управляваха БСП и ДПС по- различно ли беше. Все се питам защо когато ни управляват бившите комунисти исканията към тях са занижени и изведнъж като дойдат други -десни или дясно от центъра изискванията веднага нарастват. Това какво е- признание че са по-способни или нещо друго? Като казах че не искам да издребнявам имах пред вид все пак семейството към което принадлежи ректорът. Но не това имам пред вид.

25.05 2015 в 08:37

..."национална библиотека на европейско нивоЧ Е, щом Ректорът на СУ смята, че националната ни библиотека е на световно ниво - здраве му кажи!.. Ясно е колко многостранно е информиран и ориентиран за "европейското, респ. световното ниво" за информационно осигуряване на съвременната наука и култура...

25.05 2015 в 07:56

.. а ако става дума за мениджмънт - и УНИБИТ е уж държавно ВУЗ, ама там заплатите със сигурност са различни, и на хоноруваните се плаща навреме, а не като нашия Ректум види ли се на зор с парите и първо на хоноруваните се наглежда, като че ли ако можеха да минат без тях щяха да ги взимат да четат.

25.05 2015 в 01:34

А студентите като протестираха беше ВИДИМО ДОВОЛЕН от властта. Смешник.

24.05 2015 в 22:52

Аха значи достигаме дотам, докъдето аз съм длъжен да си трая, понеже на теб не ти харесва. Нямам никакво намерение да си трая, а ти като си толкова умен покажи ти колко чуждоезични записа имаш в scholar, щом ще сме лицемерни пък дай да сме лицемерни айде

24.05 2015 в 22:47

"Не ми е работа да знам какво е положението в СУ"

В такъв случай, като не знаеш за какво дрънкаш, по-добре си трай.

Едно е да си траеш и да те подозират, че си тъп, друго е да си отвориш човката и да разсееш всяко съмнение.

24.05 2015 в 22:44

Хм уточнител, за трети път - въпроса за целевото разходване е един, въпроса за количеството на средствата - друг. Не ми е работа да знам какво е положението в СУ, а и не разбирам логиката в това 'някой ако не знае нещо, значи няма как да разбере'. Ще научи ако толко иска, пък ще разбере. Ректора им прави забележка за количеството, брао на човека. качетвото ако е лошо на разходване - тва е друг въпрос

24.05 2015 в 22:30

С този ректум на СУ падението не мърда. Да напомним само, че агент Юлия е вече ПРОФЕСОР в СУ и днес сигурно се е хилила някъде по празненствата с цялата пасмина разкешвали ФНИ с години. Други хабилитирани типажи в СУ са Лъчко Мозъчко и Емил Христов, бивш шеф на ИАЛ, приютен във ФХФ. Специално професурата на Юлия е отплата на ректума за яките кинти, отпуснати уж за история. Вице-ректума е бил щатен разузнавач и за малко да стане и академик в БАН, ама и член-кор не му е малко!