Ректорът на СУ с ироничен поздрав към властта за 24 май

OFFNews 24 май 2015 в 19:08 14479 20

Снимка сайтът на СУ

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев използва тържественото си слово по случай 24 май, за да представи успехите на Алма матер през годината, но и за да подчертае за пореден път трудностите, които българските научни и образователни институции срещат в работата си.

Той разкритикува политиците за ниската им заинтересованост от проблемите на просветата у нас и посочи, че управляващите даже не са се сетили да поканят в делегацията за Рим представител на образованието, науката или изкуството – въпреки че във визитата влиза и поклонение пред гроба на свети Кирил.


Ето какво каза проф. Илчев за българските политици:

"Възнамерявах да завърша словото си тази година с иронична благодарност към нашите държавници, които изпитват безпределно доверие към вас, колеги, и са убедени, че със същото държавно финансиране, каквото получават другите държавни университети, вие ще продължавате да постигате тези резултати; че без стотинка допълнително финансиране ще могат да се хвалят с национална библиотека на европейско ниво; да ги поздравя за вярата им, че с един лев на квадратен метър застроена площ ние ще продължаваме да поддържаме 17 паметници на културата, сред които и някои от емблематичните сгради на столицата; за увереността им, че ще продължаваме с това финансиране и с най-ниските такси у нас да предоставяме на млади българи, които не са имали щастието да се родят със златна лъжица в устата, едно добро образование; за очакването им, че ние безропотно ще продължаваме да гледаме как нарушават закона за висше образование в частта му за финансиране на научните изследвания и ще им благодарим, че вместо 10%, предвидени в закона, получаваме малко повече от 2; за експедитивността им, с която само след десет години убеждаване и настоявания успяха да приемат Стратегия за висшето образование, която, ако бъде уважена от бюджета за следващата година, ще подобри малко положението на качественото висше образование у нас, но се отказах.

Отказах се, като видях, че толкова са погълнати от дребните си политически боричкания, та не се сетиха, според официалното съобщение на правителството, един представител на образованието, науката или изкуството да поканят в официалната делегация не за срещата с папата, а за да се поклони пред гроба на свети Кирил.

Излишно ми се стори. Няма да го разберат."

С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

На тържеството присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, доц. Румяна Коларова, секретар на президента по връзки с гражданското общество, представители на ръководството на БАН, ректори на висши училища, посланикът на Украйна Микола Балтажи, представители на дипломатическите мисии, представители на академичната общност и гости.

Ректорът чл.-кор. проф. дин Иван Илчев прикани присъстващите да отдадат почит с едноминутно мълчание на паметта на ректора на Софийския университет акад. Никола Попов. „Тази нощ почина човек, който беше пример за изследователски качества и за гражданска смелост – както преди 1944 г., така и преди 1989 г., така и след 1989 г.”, каза проф. Илчев.

Той откри академичното тържество в Аулата на най-старото висше училище в България с приветствено слово: “Днес искам само да благодаря на тези, които през изтеклата година направиха всичко възможно, за да въздигнат нашата Алма матер, а с нея и нашето общество. На тези, които следват девиза на възпитаниците на Роберт колеж в Цариград: „Ще посветят себе си на въздигане на отечеството“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!