Quantcast

Ректорът на СУ пита Йовчев какво търсят полицаи в университета

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2013 в 18:54 3527 6

Снимка: Лилия Христова
Снимка: Лилия Христова

 

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев с въпрос истина ли е, че днес е имало полицаи във журналистическия факултет на СУ и те са изисквали лични документи и студентски книжки от студентите на входа на факултета.

Поводът за писмото са зачестилите запитвания от медиите за днешния „феномен“ - полицаите, които изненадващо се появиха в двора и сградата на факултета по журналистика и според студентите са им искали идентификационни документи.

Че информацията е истина, OFFNews се увери на живо. Пред наш репортер полицаите във факултета споделиха, че отиват до тоалетна, а от Столичната дирекция на вътрешните работи заявиха, че униформените са били в лично, а не в служебно качество в сградата.

В писмото си ректорът на СУ напомня, че автономията на висшето училище е гарантирана от Закона за висшето образование и не може да се нарушава чрез: „Влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии”.

До момента няма информация за тайфуни и урагани в аудиториите и тоалетните на журналистическия факултет, нито за подготвяни престъпления – нито от МВР, нито от университета.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.11 2013 в 10:16

А бе аз не отскачам до Турция да пикая. Мики маус да им осигури тоалетни в парламента, както и топли стаи, за да си почиват. Те взеха да колабират по време на служба и да припадат. Да говорят с кмета и да им се поставят химически тоалетни където е необходимо. Това не е никакво извинение да нарушават законите.

14.11 2013 в 21:13

искаха документи, за да ни допуснат до факултета..и да влизаха и в двата факултетан на Медицински университет и на СУ, за да търсят тоалетни, защото и те са хора.

13.11 2013 в 19:51

Търсят под вола теле. Направо на майка си путката!

13.11 2013 в 19:31

Проф. Илчев: "До момента няма информация за тайфуни и урагани в аудиториите и тоалетните на журналистическия факултет, нито за подготвяни престъпления – нито от МВР, нито от университета."

Знам, че няма информация за престъпления, но смисловото ударение създава интересен каламбур - "...нито за подгодвяни престъпления - нито от МВР, нито от университета."

Ченгенцета ще ли се усетят?

13.11 2013 в 19:31

Това са си чисти опити за комунистическа репресия над протестирашите...тошови практики.. БРАВО!

13.11 2013 в 19:23

Поправен текст на Закона за висшето образование:
„Влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти се осъществява само след като си оставят органите навън”