Рекорден брой жалби и сигнали постъпили при Националния омбудсман

ОFFNews 20 октомври 2016 в 14:35 3900 0

При Националния омбудсман са постъпили 10 501 жалби и сигнали за последната година, което е абсолютен рекорд в историята на институцията, и отчита близо 100% ръст от предходния период. 

Най-много оплаквания са пристигнали срещу Топлофикация, банки и частни арбитражни съдилища, съобщи Националния омбудсман Мая Манолова на пресконференция по повод отчитането на една година от заемането на поста. 80% от всички жалби са приключени. 

За периода 20 октомври 2015 г. - 20 октомври 2016 г. близо 30 000 граждани са потърсили помощта на институцията.

На разговора с журналисти като успехи на институцията бяха посочени решението за отпадане от догодина на ДДС върху дарените храни, отпадането на правото на частните арбитражни съдилища да съдят потребители и промените в детското законодателство, които закриват поправителните интернати.

Манолова определи за свой неуспех принудителното връщане в Турция на седемте турски граждани, задържани на българо-румънската граница. Според нея техните човешки права са били погазени, а тя не е могла да реагира, тъй като от служба "Миграция" не са предупредили институцията за случващото се. 

Сега тя настоява за изработването на механизъм, чрез който институцията да бъде уведомявана за всяко едно от принудителните извеждания на граждани в трети страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови