Рекорд за "София Прайд": Включили се над 3000 души

OFFNews 11 юни 2017 в 12:50 9283 6

Снимка Анастас Търпанов

Над 3000 души взеха участие в най-голямото правозащитно събитие в България – София Прайд, и превърнаха това шествие в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега, обявиха организаторите на вчерашния парад.

Преброяването на участниците е било осъществено чрез обозначения, които се поставяли на влизане в сборния пункт на шествието на Паметника на Съветската армия.

Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – София Прайд 2017, се проведе под надслов „Да прогоним предразсъдъците“.

Трима пъстроцветни кукери поведоха шествието, за да прогонят злия дух на хомофобията и трансфобията от българското общество. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните.

„Десетилетие след първия София Прайд много повече хора се осмеляват да бъдат открити за своята нехетеросексуалност и полова идентичност. На тези смели и открити хора, които вече всяка година идват на София Прайд, вече не им се налага да носят маски и те споделят, че това е положително усешане. Кукерите, начело на шествието днес, имаха за цел да се противопоставят на онези, които слагат маската на предразсъдъците ежедневно. Мисля, че успяхме!“, заяви Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд.

Организационният комитет на София Прайд отправя специални благодарности към СДВР за осигуреното гладко протичане на цялата седмица на прайда и самото шествие. До момента организаторите не са получили съобщения за сериозни инциденти.

Тази година за първи път зад София Прайд открито застават рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права. Фасадата на един от символите на столицата – Националният дворец на културата, също бе осветена ден преди София Прайд, с цветовете на дъгата – международно признатият знак на движението в подкрепа на правата на ЛГБТИ общността у нас.

Осемнайсет дипломатически мисии, УНИЦЕФ – България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.

Основната и краткосрочна цел на прайда е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото. София Прайд настоява за признаване на престъпленията от омраза на основата на сексуална ориентация и полова идентичност в Наказателния кодекс, узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половата самоидентификация и сексуалната ориентация на партньорите и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

5

Освен пред паметника на руската армия е трябвало да минат и пред руското посолство да скандират срещу подтискането на човешките права.

16193

4

SC

11.06 2017 в 15:33

Пенко, не позна. Чичко Гугъл няма какво да ми покаже, защото нямам никакви търсения с него. Затова ме пробва с произволни реклами, на които други хора са реагирали.
Ако искам порно, ще посетя торент-сайт, а не някаква непозната страница.

Абе, има ли порно с интерсексуални?

13507

3

Щом Бойко не го е открил - не е истински гей парад...
Давай Радане, с теб сме!!!

12010

2

Penko Minev

11.06 2017 в 14:08

Виждате реклами, според предишните си търсения. Така работи чичко Гугъл :)

16193

1

SC

11.06 2017 в 13:09

Та, имаше ли поне един интерсексуален сред тези 3000 участници?

И между другото, струва ми се леко противоречиво и смешно до статия за ЛГБТ хора да виждам реклама за запознанство с украински дами. Поговорете с фирмата, която ви осигурява рекламите да ги профилира малко.