Рейсове до Витоша цяла година, спират нощния транспорт в София

Младост и Манастирски ливади най-облагодетелствани от промените

OFFNews 24 септември 2020 в 10:58 6949 1

Тролей № 7 променя маршрута си, тръгва нов тролей № 3, автобус 306 спира, а тролей № 5 припокрива 90 на сто от пътя му. Нощният транспорт спира до края на годината, а автобуси към Витоша ще возят целогодишно. 

Това са част от промените в градския транспорт на София, които ще гласува днес Столичният общински съвет. Причината са пускането на метро 3 и изследване на ЦГМ за пътникопотока в столицата. 

С цел осигуряване на транспортна обезпеченост на жителите на „Манастирски ливади“, временният маршрут на тролейбус №7, който заради строежа на метрото минаваше през Сточна гара до Люлин, се връща към постоянния си маршрут през Петте кьошета до Люлин. По настояване на живеещите се разработи нов маршрут на тролейбусна линия № 8, която вече ще свързва „Манастирски ливади“ със Сточна гара. 

За да не се нарушава транспортното обслужване до Окръжна болница, се създава нова тролейбусна линия - № 3, която в маршрута си от депо „Надежда“ до локалното платно на Цариградско шосе се препокрива с тролей № 5 .

Транспортното обслужване на квартал „Младост“ се увеличава с 1000 км на ден. Увеличават се колите на тролейбус № 5 в празничните дни, когато се намалява и интервалът на движение. Тази линия на 90% ще припокрие и маршрута на спряната от експлоатация в началото на март автобусна линия 306, с което ще се увеличат и екологичните ползи от градския транспорт. 

Автобусна линия 90, която обслужва северните райони на София вече ще прави връзка с метростанция „Владимир Вазов“, с което жителите на „Бухово“ и „Кремиковци“ вече ще имат директна връзка с подземната железница.

Разделяне на две автобусни линии 21 и 22, които обслужват селата Подгумер и Войняговци с цел осигуряване на по-пълноценен градски транспорт за жителите на тези населени места. Автобусите, които частният оператор предоставя за тези линии са изцяло нови, нископодови, климатизирани и отговарящи на всички екологични стандарти. 

Заради удължената епидемична обстановка, до края на годината се преустановява нощният градски транспорт, като през това време ще бъдат направени анализи, целящи по-рационалното предоставяне на услугата.

До планината Витоша ще пътуват целогодишно автобус 66 - три курса на ден от Зоопарка до х.Морени и автобус 63 - три курса в делничен ден до местността „Златните мостове“. Промените влизат в сила от 1 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Biser

24.09 2020 в 15:49

Това за рейсовете е добра новина, така дано колите станат поне с една идея по-малко. Но е хубаво и за лифтовете да се помисли, че и те си плачат за положителна промяна, включваща обновяване.