Разбиват ромските паралелки: без уседналост, ако има риск всички в I клас да са от малцинството

Александра Маркарян Последна промяна на 02 февруари 2018 в 11:26 5576 3

Снимка http://akademika.bg

Изцяло ромски паралелки повече няма да се формират в училищата у нас.

Ако има риск всички първокласници в един или повече класове да са от малцинствената група, ще се прави изключение и няма да се прилага принципът на уседналост. Вместо това децата ще бъдат насочвани към други училища, като задължително родителите трябва да са заявили съгласието си за това.

Промените са заложени в проект за изменение на Наредба 10 за организацията на дейностите в училищното образование от 2016 г. на МОН и са публикувани на сайта на Министерството на образованието. Правят се по искане на Националното сдружение на общините в Република България.

Според НСОРБ уседналостта не трябва да е задължителна за общини, които провеждат политики и/или изпълняват проекти за интегриране на учениците от ромски произход.

"За улесняване работата на общините по отношение интегрирането на ромското население е дадена възможност общините да насочват ученици към определени от тях училища при желание на родителите", пише в мотивите към проекта.

Ако прилагането на критерия "близост до училището" ще доведе до формирането на една или повече паралелки само от ученици от една етническа малцинствена група, след решение на общината деца от тази малцинствена група може да се насочват за записване в първи клас в училища в други райони, става ясно от предложената редакция на чл. 43 от наредбата.

Условията и редът за записването на тези деца в други училища ще се определят от съответната община. Задължително ще е родителите или настойниците да са заявили желание за записване другаде.

Децата, насочени към други училища, могат да бъдат записани и над утвърдения план-прием, за да не бъдат ощетявани деца от съответния район. Наредбата поставя ограничение за записването на не повече от двама такива ученици в паралелка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12422

3

biol

02.02 2018 в 12:30

Страно-
Така написана наредбата показва че важи за всички, но се прави изключение за деца според етноса.
Това си е расизъм

12721

2

bls

02.02 2018 в 11:56

Тва мирише на дискриминация по етнически признак на децата от неромски произход, чиито места в другите училиша ще бъдат заети.

16193

1

SC

02.02 2018 в 11:42

се таа каде ша оди чавето само парата да не спира