Радев отговори на Пендаровски: Помагаме ви да скъсате с тоталитарното минало

OFFNews 12 април 2023 в 15:23 1817 2

Радев
Румен Радев.

Надявам се президентът на Република Северна Македония да осъзнае, че вписването на македонските българи в Конституцията е в помощ на скъсването с идеологемите на тоталитарното минало и за демократизирането на страната. Това заяви държавният глава Румен Радев парламента.

Коментарът му бе в отговор на журналистически въпрос за изказването на Стево Пендаровски, че липсва конструктивен диалог между двамата.

Радев напомни за последователните усилия на България за европейската интеграция на югозападната ни съседка, както и за многобройните си покани към своя колега да посети страната ни през последните години.

„Единственото посещение на президента Пендаровски беше в рамките на официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България на 1 октомври 2022 г. В резултат на съдействие от българска страна РСМ получи тогава финансова помощ от Европейския съюз за закупуване на електроенергия“, припомни държавният глава.

Радев подчерта още, че България ще продължи да поставя въпроса за ефективното спазване на правата на македонските българи, а тяхното вписване в Конституцията на РСМ е необходимост, за да започне югозападната ни съседка преговори за членство в ЕС.

В отговор на въпрос за първото заседание на 49-ото Народно събрание, президентът посочи, че невъзможността да се избере председател на парламента ще доведе до блокиране и на процеса по провеждане на консултации с политическите формации за съставяне на правителство, както и за връчване на проучвателен мандат.

Надявам се да има смирение, разум и диалог между партиите, допълни Радев.

Президентът отново подчерта, че има неотложни и наложителни действия, които 49-ото НС трябва да предприеме, както за съставянето на редовно правителство, така и по отношение на законодателната дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

12.04 2023 в 18:01

Само на мен ли ми се гади като видя тоя с профила на бай тошо, само че в 2023-та година? Дежа вю...

2099

1

Mateevk

12.04 2023 в 17:01

Това звучи като виц от височайшата уста, бълваща нелепи глупости.