Радев: Опитват се да печелят време, но България се събуди (видео)

OFFNews 24 юли 2020 в 13:57 6505 4

Рокадите в правителството са опит за печелене на време, от който губи България, каза пред журналисти във Велико Търново президентът Румен Радев.

Според него най-страшното за една държава и за едно общество е, когато няма доверие в управлението.

"Всички виждате, че България се събуди и както е казал Вазов "За няколко дена тайно и полека народът порасна с няколко века", посочи президентът.

Слушам хората, чета плакатите, виждам млади и стари с трибагреника и мисля, че преживяваме някакво пречистване, подчерта държавният глава. Ние трябва така да направим, че да имаме управление, чийто основен приоритет да бъде сигурността и благоденствието на българския народ, а не интересите на бизнес кръгове, каза още той.

Управлението трябва да бъде прозрачно, отчетно и отговорно пред българските граждани. Вземам страната на хората и искам да видя управление, което да бъде пример за законност и спазване на конституцията, а не да ги погазва. Управление, което да върши смислени реформи, да модернизира страната и да ни интегрира в Европа, заяви държавният глава.

Той допълни, че в тази връзка каквито необходими конституционни и законови промени трябва да се извършат, да се извършат.

Най-важното е, че има силна гражданска воля, от гражданската воля се ражда политическата воля, коментира още той.

На плаца на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов присъстваха на церемонията по връчване на първо офицерско звание на 206 лейтенанти и сержанти от 142-ри випуск"Добруджански".

„Носете с чест и достойнство пагоните, които днес получихте. Помнете, че за българския офицер, независимо от историческите времена и политически превратности, винаги е имало един най-висш идеал – България и една най-голяма ценност – сигурността и благоденствието на българския народ“, обърна се президентът към випускниците.

Румен Радев призова завършващите от 142-ри випуск „Добруджански” да бъдат горди и достойни продължители на славното дело на нашите предци, посветили живота си на свободата и независимостта на България.

„На вашето поколение се пада честта да въведе на въоръжение и да разгърне бойните способности на новата техника, която Сухопътните войски отдавна чакат и заслужават. Да докажете, че модернизацията на Въоръжените сили не е еднократен акт по придобиване на нови бойни платформи, а сложен процес на дълбока трансформация“, подчерта президентът.

По думите на държавния глава тази трансформация изисква не само съхраняване на получената в процеса на обучение здрава основа от знания, умения и ценности, но и постоянното им развитие и усъвършенстване. За това са нужни смелост, упоритост, непримиримост и най-вече морална сила и лидерство. „Убеден съм, че ще се справите, защото сте получили своето образование и закалка именно тук – във военната Алма Матер – фундаментът на военното ни образование“, заяви Румен Радев.

„Сигурен съм, че си давате сметка за предизвикателствата и бурните дни пред вас. Че осъзнавате тежестта и отговорността на вашата мисия в един все по-непредсказуем и противоречив свят“, посочи още държавният глава.

Румен Радев напомни на младите български офицери, че от тях се очаква много: развитие на съвременни отбранителни способности и съвместимост при ограничени ресурс, не само командване, а и мотивиращ пример в сложна и предизвикателна обстановка, а българският народ вижда в тях гаранция за своята сигурност.

На випускниците от НВУ „Васил Левски“ президентът пожела смелост и непреклонност по трудния им, но изпълнен с удовлетворение командирски и жизнен път. Държавният глава изрази признателност и към ръководството и преподавателския състав за професионализма и всеотдайността, с която отстояват и развиват богатите традиции на школата по родолюбие, която НВУ олицетворява, съчетавайки ги с най-новите образователни тенденции.

В рамките на тържествената церемония Румен Радев прие строя на випускниците и връчи пагоните и дипломата на първенеца на випуска - лейтенант Давид Енчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

4

Любомир Димитров

24.07 2020 в 18:17

Лаборатория в САЩ потвърдила истинността на скандалния запис с Борисов
Данните изнесе току-що във видеоклип Елена Йончева, която поръчала изследването:
https://www.facebook.com/804500687/videos/10158485161650688/

6239

3

Izoblechitel

24.07 2020 в 14:45

Освен време Герб е впрегнал всичките си тролове по другите форуми да обиждат Президента.

3258

2

Една каза

24.07 2020 в 14:43

Събудиха се 100 000 българи, търсят се още 1 000 000 такива, за да стане това, което трябва!

77927

1

El Commandante

24.07 2020 в 14:01

На фона на Радев, т.нар. военен министър е като карикатура деба...