Радев на новогодишния концерт на Виенската филхармония, Нехамер идва да види границата на 23 януари

OFFNews 01 януари 2023 в 14:02 3152 4

Радев и Нехамер

Снимка Прессекретариат на Президента на РБ

От Прессекретариата на Радев посочват, че българският президент е бил единственият държавен лидер, поканен на Новогодишния концерт на Виенската филхармония.

"Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция." Това е била общата позиция на президента Румен Радев и федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, които са разговаряли  на 1 януари във Виена, съобще пресслужбата на президентската администрация. Оттам наблягат на обстоятелството, че  българският президент е бил единственият държавен лидер, поканен на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на „Музикферайн“.

По време на разговора Радев и Нефамер откроили доброто сътрудничество между България и Австрия и обсъдили Европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди провеждането на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.

Българският държавен глава е подчертал, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. Румен Радев напомнил и че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на Европейския съюз.

Федералният канцлер Карл Нехамер, според прессекретариата на българскя президент, е изразил признателност към приетата от българския държавен глава покана да посети Виена за продължаване на двустранния диалог и откроил желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция.

По думите на Карл Нехамер Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС. Високият брой на нелегалните мигранти представлява и сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България.

Австрийският канцлер ще посети България на 23 януари и ще се запознае на място с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС. Нехамер е подчертал, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск, а страната ни следва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на Фронтекс.

В рамките на посещението си в Австрия държавният глава Румен Радев е разговарял също така с федералния президент Александър Ван дер Белен и е провел среща с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

02.01 2023 в 03:55

Четох, че Радев взел дъщеря си във Виена. Поради анонимни източници Деса била наказана с два дена непоряд. Оставил я да мете плаца на президентството.

1915

3

Читателка

02.01 2023 в 01:51

ДО БОТОКС: Дори не беше в ложа, явно госпожата твърде късно се е сетила от възможността да се смеси с класата със синя кръв.. А с индиеца вероятно са се сблъскали във фоааето..

1915

2

Читателка

02.01 2023 в 01:49

Показаха го с камерата в публиката..SKY-GB предаде концерта пряко днес... Въпросът е - дали не е инициирал разговори за да не плати пътните си разходи от джоба, а да минат като командировка...

1236

1

БотоксПутю

01.01 2023 в 21:09

" ..... и е провел среща с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар."
Предполагам, че срещата е била по настояване на индиеца. Кога друг път ще му се отдаде такава възможност?