Радан Кънев: Проблемът не е, че ресторантите не работят, а че няма нормални компенсации

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2021 в 13:35 3550 0

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДСБ) разкритикува мерките за подкрепа на заетите в ресторантьорството.

Според него проблемът не е, че ресторантите и заведенията не работят, а че хората, за които това е поминък получават недостатъчни компенсации, които освен това не достигат до работниците и фирмите.

Кънев призовава и за актуализация на бюджета, с която да се приложат разумни мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите.

Ето и цялата позиция на българския евродепутат, публикувана във фейсбук:

Същинският проблем не е, че ресторантите не работят. Те не работят никъде в Европа. И със сегашните темпове на ваксинация и развитие на "британския щам" на Ковид-19 е твърде възможно да се наложат нови ограничения.

Проблемите са, че:

1. Мерките за компенсация (24 лв. на ден на работник и 20% от оборот за предишни периоди) са крайно недостатъчни да предотвратят фалит. Никъде в ЕС няма толкова слаби компенсации.

2. Дори тези мерки не достигат до работниците и фирмите. Обработването на документите е бавно, ограничителните условия - безкрайни, дори при обработени заявки, парите не идват.

3. Мерките не отчитат напълно различната ситуация на малките семейни ресторанти и заведения. В тях няма наети работници извън собствениците (обичайно самонаети лица), оборотът не формира печалба, а единствено наем/ипотека, разплащане с доставчици и доход на собствениците/семейството. В този случай, 20% е подигравка.

Нужна е спешна актуализация на бюджета и нови, разумни мерки за компенсация. Те ще позволят при "разхлабване" на мерките да бъдат насърчени заведения да останат доброволно затворени, а при "трета вълна" - да има ново общо затваряне без фалити.

Това, разбира се, не се отнася само до ресторантьорския бизнес, но той е в момента в новинарските емисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови