Работодателите у нас могат да оценят онлайн риска от разпространение на COVID-19

OFFNews 30 юни 2020 в 09:47 1411 0

Българските работодатели вече могат да изготвят онлайн оценка на риска от разпространение на COVID-19, съобщава Главната инспекция по труда.

Това става възможно, след като Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) разработи интерактивен инструмент, който беше адаптиран за България благодарение на Инспекцията. Информацията в него не обхваща здравните заведения, за които са налични специфични нормативни актове и указания на здравните органи.

Инструментът включва модули, даващи насока за основните рискове за разпространение на заразата от COVID-19, и мерки, които работодателят следва да предприеме за намаляването им чрез: организацията и процедурите; управлението на работното място; насърчаването и осигуряването на възможност за спазване на хигиена; пътуването от и до работното място и пътуването, свързано с работата; работата от разстояние; външните лица в обекта; отварянето на помещенията след прекъсване дейността на обекта; организирането на срещи или мероприятия с външни лица; командировки; допълнителните рискове, свързани с конкретното предприятие. Той може да бъде използван и за обучения и инструктажи, както и за ограничаване разпространението на различни видове грипни вируси с цел намаляване на дните отпуск за временна неработоспособност заради тях.

Интерактивният инструмент за онлайн оценка на риска от разпространение на COVID-19 е свободно достъпен, само срещу регистрация, през OiRA платформата на EU-OSHA https://oiraproject.eu/bg/oira-tools.

Там са публикувани множество интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска в различни сектори и икономически дейности, предназначени за подкрепа основно на микро- и малките предприятия. Най-много - 41 бр. инструменти, са разработени от България. Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ" във всяка Дирекция „Инспекция по труда“, могат да демонстрират на работодателите или на техни представители функционалностите на инструментите.

Проектът е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. От всички инструменти на български език, 33 бр. са разработени по проект „Превенция за здраве и безопасност при работа“, изпълняван от ИА „Главна инспекция по труда“ и също финансиран по ОПРЧР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови