Работите ли по специалността си? МОН ще проверява как се реализират завършилите висшисти в България

Александра Маркарян 18 октомври 2022 в 13:15 4189 1

Как се реализират завършилите висше образование в България сега е въпрос, чийто отговор плува в мъгла.

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Как се реализират завършилите висше образование в България сега е въпрос, чийто отговор плува в мъгла. Държавата обаче започва проследяване по европейска инициатива.

Министерството на образованието и науката ще проследява как се реализират дипломиралите се висшисти в България. То ще анализира данните и на тази база ще реформира висшето ни образование така, че да то да съответства на нуждите и изискванията на пазара на труда. Например ако масово завършилите дадена специалност работят в друга сфера, това ще е знак, че е необходима промяна. Също и ако завършилите я, но не в национален мащаб, а в конкретно висше училище, както и ако това е картината за цяло висше училище.

Това предвижда споразумение между Европейската комисия и МОН, за което министерският пресцентър информира днес.

Анализът ще се прави в рамките на проекта GRADE, финансиран по програма „Еразъм+“.

Проектът е изготвен в съответствие с Препоръката на Съвета на Европейския съюз относно проследяването на завършилите още от 2017 година. С нея държавите членки се ангажират да събират информация от висшисти и завършили професионално образование и обучение, която е сравнима на европейско ниво. България е одобрена за участие във втората фаза на проекта EUROGRADUATE, финансиран по Програма „Еразъм+“.

Очаква се въз основа на резултатите от изпълнението на проекта GRADE да се създаде национална система за проследяване на завършилите висше образование в България.

Обект на проекта GRADE ще бъдат завършилите през академичните 2020/2021 и 2016/2017 година.

Основна европейска цел е да се постигне съпоставимост на националния анализ на резултатите от събраните данни и да се подобри качеството на мерките за проследяване на завършилите в европейското образователно пространство. Резултатите ще са важни и на национално ниво, както и на ниво висше училище. Те ще осигурят достатъчно данни, за да се отсеят силните и слабите страни в образователната система и в политиките на самите висши училища. Ще се откроят ефективните методи на преподаване от неефективните, ще има още един инструмент за по-добро планиране на бройките по университети и специалностите, в които трябва да се вложат повече държавни ресурси.

Не на последно място, анализът ще покаже как се реализират завършилите у нас и работещи в европейски държави български висшисти.

Подобно проследяване държавата вече извършва, но в рамките на Рейтинговата система на висшите училища в България. С какво проследяването по новия проект ще е различно, от МОН не изясняват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews