Работата хоум офис се затруднява с бумащина

OFFNews 27 февруари 2024 в 14:51 1260 0

Снимка Pixabay

Тази сряда социалната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Кодекса на труда, с които се регламентира работата от вкъщи.

Между двете четения депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов внесе промени, с които да облекчи цялата бумащина в законопроекта, предложен от Министерски съвет в края на ноември от 2023 г. Дори с поправките обаче работата от разстояние - т.нар. хоум офис, ще се затрудни.

В момента работата от дома не е регламентирана в закона и няма никакви ограничения. Съгласно новите текстове обаче мястото, от което работим от разстояние трябва да бъде едно и то да се впише в трудовия договор. Освен това пред работодателя трябва да се опише подробно мястото, за да е сигурен, че то отговаря на условията за безопасност.

Именно по този текст Божанов предлага изменения - мястото на работата от разстояние да не се записва в трудовия договор и промяната му за срок до шест месеца да не се смята за изменение на трудовото правоотношение. За тази промяна обаче ще е нужно съгласието на работодателя. Молбата на служителя и съгласието на работодателя ще трябва да са в писмена форма и след това работодателят ще трябва да ги съхранява за период от една година. Всичко това може да стане и по електронен път.

В законопроекта на МС е заложено т.нар. "право на изключване", според което работещите имат право право да не отговарят на работодателя си по време на междудневната или седмичната си почивка. Тук обаче има недомислица - с такова право щяха да се сдобият само хората, работещи хоум офис. Този път поправката на поправката е на  Деница Сачева, Илиана Жекова и Галя Василева от ГЕРБ, които предлагат  право на изключване да има за всички служители.

   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика