Психолози за побоя във Враца: Простотията е повсеместна

OFFNews 13 януари 2016 в 07:52 19797 21

Психолози за побоя във Враца: Простотията е повсеместна

Разпад на отношенията в обществото и толериране на агресията – това са част от причините, които водят до инцидентите във Варна и Враца. При последния случай почина 18-годишно момче, което беше пребито посред бял ден от двама негови съграждани. При побоя никой не се намеси, а „наказателната акция“ беше старателно заснета от свидетелите.

„Простотия и разпад на връзките в обществото. Ще трябва да опонирам на премиера: „някакви институции“ май няма, те са с разбита репутация, министър-председателят е като кмет, институциите са провинциални“, коментира в студиото на bTV психологът Росен Йорданов. По думите му очевидно е, че биячите от Враца са били добре известни в града и „това не е първият акт, който са осъществявали на територията на Враца“.

„Къде е демокрацията, как обществото оценява това поведение? Очевидно го оценява положително. Езикът не се използва като фаза, в която може да се овладее агресията, а като акомпанимент на агресията, като оръжие“, каза Йорданов и даде пример с пребития в градския транспорт в Бургас пенсионер, след като направил забележка на тийнейджъри. „Не се намесвай, защото ще бъдеш нападнат, ще имаш неприятности. Същото е в и институциите“, направи аналог Йорданов.

Разпадът на връзките в обществото е страшен и той започна с разпада в семейството. Като ходя по улиците, като общувам с хора, виждам че се минава от поставяне на целта, към нейното осъществяване. Простотията е повсеместна, коментира д-р Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатрията в Курило. Със съвети няма да стане, а с много сериозна работа, така че да се промени общественият климат и чувството за безнаказаност, обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!