Психиатър: Затварянето на яслите и детските градини граничи с криминално престъпление

"Ограниченията са свързани с нарушение на еволюционна норма, няма как това да е "новото нормално"

OFFNews 29 март 2021 в 12:52 16156 0

Затварянето на яслите и детските градини граничи с криминално престъпление, защото, от една страна, съществено уврежда и връща развитието на едно малко дете "с епохи назад", а от друга - блокира 30-40% от работната сила и около 30 на сто от медицинския персонал. Това коментира пред БНТ психиатърът акад. Дроздстой Стоянов.

Част от хората са уморени, а други преминават в етап на протестно отношение, защото ограниченията са свързани с нарушение на еволюционна норма - основателните пътувания, духовния живот на хората и общуването. "Няма как това да бъде сметнато за ново нормално", подчерта Стоянов.

Според него трябва да се потърси подход, основан на доказателства, с ясно споделена отговорност между специалистите и политиците за всяко решение, приемственост в политиките, което да създава сигурност у хората.

Ученият изрази надежда, че управлението на кризата, породена от разпространението на коронавируса, след изборите ще стане по-предвидимо и с по-ясно споделена отговорност между специалистите и политиците.

"Нужно е да се потърси програмен подход, основан на доказателства, в който да има ясно споделена отговорност между специалистите и политиците за всяко решение и да има приемственост и последователност в политиките, което да създава сигурност и относително спокойствие в хората", обясни той.

Между 12 и 18 години отнема възстановяването на един човек като физическа единица, ако бъде изгубен и това е доказано в епохи на войни. Обаче една цивилизация, която е градена 200 години върху идеите на Просвещението, на свободния избор, да бъде срутена поради биомедицински мотиви и то срутена с една необратима перспектива, е престъпно, коментира психиатърът.

За да се предотврати колапсът на обществените системи, е нужно да се приеме, че ще настъпи колапс в един от секторите, а той е секторът на здравеопазването, смята акад. Стоянов.

Ако моделът на управление стане по-балансиран, предвидим, логичен, имаме шансове да възстановим взаимоотношенията и цивилизационната си норма в рамките на една година. Ако не, е трудно да се предскаже, допълни академикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!