Прожектираха имената на 23 жени, убити от мъже у нас, върху Народното събрание

OFFNews 23 януари 2018 в 09:39 8034 8

Имената на 23 жени, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху сградата на Парламента в София снощи, в рамките на акцията “23 причини”.

Акцията се случи в навечерието на 23 януари 2018 г., когато Председателят на Народното събрание организира обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.

23-те жени, чиито имена бяха прожектирани на фасадата на Парламента, са само малка част от всички, загубили живота си в ръцете на партньор, роднина или отблъснат мъж през последните 5 години в България.

“Бройката в акцията е просто символ – всяко едно от тези 23 имена е причина за ратификацията, както и повод за размисъл по време на дебата на 23-ти януари”, казват от Български хелзинкски комитет.

Последните убийства на жени хвърлиха светлина върху сериозни пропуски в българското законодателство и прилагането му. Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие.

Акцията на БХК цели да върне фокуса върху истинското съдържание на конвенцията и да спре фалшификациите, подмяната в дебата и умишлените опити да се саботира ратифицирането ѝ. Конвенцията е изключително важен международен документ, който дава възможност да се приеме цялостен пакет от мерки, адресиращи недостатъците на българската система в превенцията, защитата от и преследването на домашното насилие и насилието над жени.

Акцията е част от кампанията за ратифициране на Конвенцията, подкрепена от около 200 български организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

8

От края на Втората световна война се прилагат - с предимство в Европа - постулатите на имперската доктрина Евгеника. Тя предвижда намаляване на земното население до 600-700 млн. под формата на рехава, сборна тълпа от малограмотни и болнави хорица, които без да създават проблеми със свобода, равенство и жизнен стандарт ще обслужват малък "богоизбран" елит. Това става "хуманно" и незабележимо: педерастия, проституция, наркомания, безбрачно съжителство, фаворизиране на маргиналите и овластяване на жените и т.н.