Проверката показа: Ядем второ качество храни в сравнение със Западна Европа

offnews Последна промяна на 18 юни 2017 в 21:46 3816 4

Румен Порожанов

Проверки на българските власти потвърждават, че хранителни стоки, произведени от европейски компании, се предлагат на българския пазар с различен състав и качество спрямо Западна Европа. Това съобщи в ефира на Дарик радио земеделският министър Румен Порожанов.

За целта на изследването от супермаркети в Австрия и Германия са купени храни на водещи компании, произведени в тези две страни, както и в Италия, Швейцария, Дания и други. Досега е установено, че в безалкохолните напитки, произведени за българския пазар, захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица).

Разминаване е установено и при детски храни. Сирената, предлагани в България, пък имат отклонения във вкуса - в продуктите за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен, обясни Порожанов.

Физикохимичните изследвания ще продължат до края на месеца. След това се очаква ресорните министри на България и други източноевропейски държави, установили същото разминаване, да сезират еврокомисаря за защита на потребителите за премахване на тази несправедливост.

Порожанов съобщи още, че е възложил проверка дали има нещо задкулисно в искането на фирмите за промяна на стандарта на киселото мляко. Министърът е на мнение, че ако правилата бъдат изменени, качествата на продукта ще се влошат. Предложението е внесено по време на служебния кабинет и беше оттеглено от сегашното ръководство на ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

4

Hissarion

19.06 2017 в 12:23

Питайте либертарянците - пазарът, да се свети името му, сам ще регулира качеството на продуктите. Няма нужда от разни проверки и комисари. Който не му харесва качеството в България ще купува от магазините в западна Европа. То там някои от тези продукти са и на по-ниска цена.

10355

3

neverland

19.06 2017 в 09:15

Едва ли имат задни мисли да изтребят Великия български народ, който им е такъв трън в окото. Най-вероятно го правят с цел да докарат по ниска цена, за да може да се харчи стоката.