Проверка е установила нередности преди пожара в "Арсенал"

OFFNews 27 април 2016 в 14:20 1714 0

„През февруари т. г. е последната проверка направена в Завод 3 на казанлъшкия „Арсенал”, съобщи Йордан Йорданов от Областната инспекция по труда. Проверяващите са били от Главна и от Старозагорската инспекция по труда.

Проверката е била в цех 120 за производство на нитроцелулоза, нитроглицерин и барутни маси. Не е бил проверен обаче обект 67, където на 25 април се запалиха барутни смески и загинаха инж. Върбан Пешков и настройчикът Румен Райков. Причината е, че тогава там не се е работело. 

Трудовите инспектори са установили необезопасени въртящи се части на машини, неосигурен метрологичен контрол на манометри и термометри, липса на нивомерни устройства, които предпазват от преливане, корозия на работно оборудване, както и съхранение на горивни материали в непосредствена близост до работни помещения. Установено е и непочистване на работни места от остатъци от взривни материали в края на работния процес.

На началника на цеха е бил съставен акт за неправилно съхранение на барутни вещества (в по-големи количества, отколкото е необходимо). Заради липсващите нивомерни устройства е дадено предписание за специален режим за съхраняване на химични вещества.

„Планирани са още проверки през юни, септември и ноември”, уточни Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови