Проверяват спецакциите на МВР по времето на Цветанов

OFFNews 23 декември 2013 в 14:43 2438 18

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

На Инспектората към МВР е наредено да извърши проверка на всички акции, в които са участвали Специализираният отряд за борба с тероризма и Специализираните тактически звена, съобщи „Нова телевизия“.

 

От документ, публикуван на страницата на медията, става ясно, че за целта на проверката е създадена специална комисия. Проверката се извършва за периода между 1 януари 2009 г. и 1 декември 2013 г.

От Инспектората са наредили до 12 декември директорите на Главна дирекция „Национална полиция“, СДВР, Областните дирекции на МВР и на командира на Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ) да изпратят писмена справка за операциите в ръководените от тях в звена, в които са участвали СОБТ-МВР и на Специализираните тактически звена за бързи действия.

Според инструкциите на Инспектората справките трябва да отразят кратка анотация по случая, времето и мястото на провеждане на операциите, основанието за използването на конкретните сили, както и по чие предложение в акциите са включени СОБТ и Специализираните технически звена за бързи действия.

Данните от изисканите справки ще бъдат оповестени от Инспектората към МВР догодина.

В Шумен вътрешният министър уточни, че проверката ще обхване всички операции, при които при задържане на човек е употребена сила или са използвани помощни средства.

„Не във всички случаи има нужда от това. По закон са описани казусите, при които може да се използва сила и помощни средства, да не говорим, че имаме и решение на съда в Страсбург, който показва, че част от една от тези операции е проведена, без да има налице такава необходимост“, коментира Йовчев, визирайки случая със смъртта на Чакъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!