Провали се и вторият опит за избор на временен кмет на централния варненски район „Одесос“

Одобрението на бюджета на морската столица за 2024 г. също се отлага

OFFNews 29 февруари 2024 в 19:01 1211 0

избор във Варна

Снимка Интернет

Изборни неволи налегнаха администрацията на централния варненски район „Одесос“, чийто кмет от последните местни избори Цветнен Цветков беше отстранен, а правомощията му - прекратени, заради неизлизането му от търговско дружество в законовия срок.

Седмица след първият опит за избор на временно изпълняващ длъжността кмет – до насрочването на нови частични местни избори, Общинският съвет във Варна отново не успя да избере временен кмет на „Одесос“.

Въпреки тайния вот нито един от двамата зам.-кметове, измежду които по закон трябва да се осъществява изборът, не събраха необходимия брой гласове.

До тайно гласуване се стигна след като първият опит за заместник на Цветков с няколко гласувания миналата седмица, така и не доведе до резултат

За Емилия Христова гласуваха 25 общински съветници, а за колегата ѝ Атанас Христов – 22-ма. За определянето на временно изпълняващ длъжността кмет на район „Одесос“ са необходими 26 гласа от 51-членния състав на общинския съвет..

Изборът на временен кмет на район „Одесос“ ще бъде включен отново в следваща общинска сесия в края на март.

Освен втория неуспешен опит за районен кмет, за втори път не се стигна и до приемането на бюджета на Варна за 2024 г. И ако преди седмица срещу предложената от администрацията макрорамка се обявиха от опозицията с аргумент, че късно са информирани за финансовите параметри, второто планувано разискване за това колко и за какво ще харчи общината през годината беше оттеглено.

Причината се оказаха промени в програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, която е тясно свързана с бюджета.

Законът предвижда след всяка промяна програмата да бъде повторно обявена на сайта на общината и едва след изтичането на 14-дневния срок от публикуването ѝ може да бъде отново разглеждана и одобрявана от общинските съветници.

Най-ранният срок за това е 8 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика