Проучване в София: Може и да пише ''баничка със сирене'', но в нея няма сирене

OFFNews Последна промяна на 10 октомври 2019 в 20:48 8493 2

Снимка Златина Манолова

От 15 анализирани проби „баници със сирене“ нито една не отговаря на определението „баничка със сирене“. В 3 се открива извара, в 7 - сиренето изцяло е заместено с палмов продукт, а в останалите 4 - частично, показва проучване на "Активни потребители".

Изследваните 15 проби банички са закупувани от тайни клиенти в различни квартали на София. От всеки търговски обект са придобивани по 3 отделни банички от един вид, които обединени представляват една проба. Категоричен критерий за включване в теста е в съдържанието на етикета да пише „сирене“ без други добавки, например извара, лук, праз, месо или кашкавал.

Закупените мостри са доставени в офиса на „Активни потребители“, където са описани и след това изпратени в избраните за химичен анализ в акредитирана лаборатория.  Проучването е осъществено през септември и октомври 2019 г.

От закупените 15 проби банички със сирене в една даже не е открит пълнеж - възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането.

Резултатите показват, че 3 (от 14; тази без пълнеж отпада) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене. 

Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите, но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности. Това е директно нарушение на българското и европейското законодателство, по-конкретно Регламент 1169, което би трябвало да подлежи на административна санкция.

В 4 от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%, а при 7 закуски съдържанието на палмова мазнина е 100%.

В крайна сметка от започналите изследването 15 проби в нито една не е открито класическо бяло саламурено сирене, обобщават от "Активни потребители". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Сега го забелязаха! Ситуацията с баничките е такава от поне 10-15 години.

22188

1

Стефан

11.10 2019 в 00:16

Ми, сигурно заради това и съществува понятието "софийска баница:)))