Протестно хоро срещу презастрояването в Мусагеница (снимки)

OFFNews 22 април 2023 в 11:35 2987 1

Хорото в Мусагеница

Снимка Фейсбук група на квартала

Хорото в Мусагеница

Жители на столичния квартал "Мусагеница" извиха хоро в знак на протест срещу застрояването на зелените площи в квартала.

Демонстрацията се състоя снощи на кръстовището на булевардите "Г. Д. Димитров" и "Драган Цанков", където през последния месец те се събират всяка делнична вечер в 19 часа.

"Протестираме, защото ни омръзна Столична община да разпродава имотите си в квартала. Първо на мястото на голяма горичка върху общински терени се появи огромно частно училище и детска градина, което силно влоши трафика в квартала и проблема с паркирането. След това в парк "Въртопо" изникнаха два жилищни блока, маскирани като апартаментни хотели, и три къщи, едната от които уж трябваше да е за обществени и спортни дейности. Сега отново върху имоти бивша общинска собственост Петьо Блъсков иска да строи блок. А за да изгради сградата си трябва да бъдат изсечени здрави широколистни дървета на възраст над 50 години. Теренитесе намират между блок 101 и метростанция „Г. М. Димитров" (бул. "Марко Семов"). С последователни действия на общинската администрация през годините зелената площ под прозорците ни първо сменя собствеността си, а след това и предназначението, така че сега е възможно високо застрояване", посочват протестиращите в писмо до OFFNews.

С тях на протестното хоро се хванаха кметът на район "Студентски" Петко Горанов и ръководителят на отдел "Зелена система" Сергей Господинов, които твърдо стоят зад искането на гражданите Столичният общински съвет да отмени решението си, позволяващо строителството на жилищни блокове там, и да промени статута на имотите на "за озеленяване".

"Ние няма да спрем с протестите, докато не видим действия от страна на кмета Йорданка Фандъкова и СОС в защита на обществения интерес. В понеделник в 19,00 часа ще сме отново тук и така всеки делничен ден. Смятаме следващия петък, на 28 април, да направим още по-голямо хоро", казват протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови