Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Протестиращи блокираха Бузовград-Розово заради мярката за неотклонение на шофьор, убил дете

OFFNews 14 януари 2023 в 17:24 1449 0

Снимка Knews.bg

Причината за протеста е решението на прокуратурата да пусне под парична гаранция шофьора, който блъсна и уби 14-годишно дете в Бузовград под влияние на алкохол и наркотици.

За трети пореден ден жители на село Бузовград и населени места в община Казанлък протестират срещу решението на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура в Стара Загора за освобождаване под парична гаранция на 57-годишния Димитър Косев, отговорен за тежкия пътен инцидент от 11 ноември м.г., при който загина 14-годишно момче.

Вчера протестиращите изразиха недоволството си пред сградата на Районния съд в Казанлък, а днес те се събраха на мястото на инцидента на изхода на село Бузовград и затвориха за един час пътя към съседното село Розово.

Исканията на протестиращите са за бърз процес и справедливо наказание, както и за спешни промени в законодателството. На място бяха и родителите на загиналото момче. „Убиецът на детето ни е на свобода срещу три хиляди лева. Искаме той да отиде в затвора по най-бързия начин. Няма да търпим тази подигравка със семейството ни“, беше коментарът на опечалената майка Теодора Седмакова. По думите на кмета на селото Мая Берова, семейството не е било уведомено за решението на прокуратурата.

Жителите на Бузовград ще продължат с протестите. Те обявиха, че следващият такъв е в 16:00 часа на 17 януари пред Окръжната прокуратура в Стара Загора. „Призоваваме възможно най-много хора да се присъединят към нас, за да спрем войната по пътищата и да предотвратим загубата на още човешки животи“, коментираха протестиращи.

Както БТА съобщи, по време на инцидента на мястото са се намирали три деца на 14-годишна възраст. Те са били с велосипеди и са ползвали поставен до пътното платно вендинг автомат. В момента, в който са тръгнали обратно към селото, децата са видели автомобил, който по тяхна преценка се е движил с превишена скорост и е блъснал стоящото в началото на банкета момче. Водачът на моторното превозно средство не е спрял, не е намалил скоростта и е заловен четири часа по-късно в дома си, установено е, че той е бил под влияние на алкохол и наркотици. Пострадалото дете беше настанено в Университетската многопрофилна болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, където почина няколко дни по-късно.

На 15 ноември Районният съд в Казанлък взе спрямо Димитър Косев постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, но той беше освободен под парична гаранция по-малко от два месеца по-късно. Официално становище на Окръжна прокуратура – Стара Загора относно причините за това решение все още няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!