Протести блокираха София и главни пътища в страната (обновена)

OFFNews 11 ноември 2018 в 14:30 10927 0

Протести блокираха София и главни пътища в страната

Няколко протеста се провеждат за пореден ден в страната - национален протест срещу високите цени на горивата, планираното поскъпване на „Гражданска отговорност” и раздутата държавна администрация.

Протест срещу цените на горивата се проведе в няколко градове в страната.

В София недоволни скандираха "Мафия и "Оставка" на жълтите павета пред т.нар. Триъгълник на властта, където се намират сградите на Министерския съвет, парламента и президентството. Точно в 14.00 ч с надути клаксони на автомобилите кръстовището беше блокирано.

Към протестиращите се присъединиха много граждани с мотоциклети, велосипедисти, както и шествие от пешеходци по жълтите павета. Булевардите „Дондуков” и „Цар Освободител” са блокирани.

Временният автобус, движещ се по линията 10ТМ временно беше е отклонен и се движи по бул. „Дондуков“. Протестиращи скандираха и пред сградата на БНБ, съобщава "Фокус".

Около 15.20 протестът блокира "Орлов мост". Час по-късно протестът отново се върна на площад "Независимост", където движението беше блокирано, а към протестиращите се присъединиха и мотористи. 

Стотици автомобили тръгнаха на автошествие по улиците на Стара Загора. След приключване на протеста на разрешеното за това от местните власти място, протетиращите блокираха участък от магистрала "Тракия" и в двете посоки. Това стана точно в 14.00 часа. 

Магистралата беше блокирана и край Бургас, отново в двете посоки. Шествието тръгна от центъра на града. Стотици автомобили се движат с надпис „Протест” и включени клаксони. Голяма част от протестиращите подкрепиха и майките на деца с увреждания, които искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Шествието продължи до входа на автомагистрала „Тракия”. Изключително натоварен е трафикът.

Протестиращи от Благоевград и региона затвориха в 13.10 ч главен път Е-79 с жива верига. Блокадата беше направена на изхода на града в посока Симитли, местността "Полигона", уточнява "Фокус". Полицаи пренасочиха потока пътуващи по обходния път Благоевград – Долно Церово – Железница, но протестиращите затвориха и него. Хората развяват трибагреници и скандират, че повече няма да търпят. Блокада имаше на Е-79 и при Дупница, като тежкотоварните камиони се пренасочват през града.

Най-малко хиляда коли се включиха в протестното шествие в Пловдив, което промени първоначалния маршрут и със скорост 4-5 км в час буквално блокира централната част. Колите от Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Кърджали тръгнаха на шествие из града. Освен срещу горивата хората изразиха своето недоволство срещу масовото вдигане на цените. Сред протестиращите имаше и хора , завърнали се от чужбина, семейства с малки деца, уточнява БНТ.

Стотици шуменци се събраха пред зала „Арена“ в града срещу високите цени на горивата. Участниците в протеста блокираха улица „Марица“ и си направиха разходка по пешеходната пътека, възпрепятствайки преминаването на автомобилите.

Над 100 автомобила се включиха в организирания протест срещу високите цени на горивата, застраховките и "Гражданска отговорност" в Силистра. Протестът беше обединен и се проведе и в подкрепа на протеста на майките на деца с увреждания, искащи оставката на вицепремиера Симеонов. Силистра се събуди, коментираха хората, които излязоха на улицата.

И Варна подкрепи националния протест срещу високите цени на горивата. Недоволните се събраха пред сградата на Община Варна и с искане за оставка на правителството, в подкрепа на майките на деца с увреждания и срещу нововъведената система бонус-малус за застраховки "Гражданска отговорност". Хората направиха шествие по централните варненски булеварди и блокираха кръстовището пред сградата на Община Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови