Протест заради намеренията за добив на газ в Добруджа

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2017 в 14:23 4942 1

Протест заради намеренията за добив на газ в Добруджа

Снимка БГНЕС

Жители на Генерал Тошево отново излязоха на протест срещу инвестиционното намерение за добив на природен газ в землищата на 18 села от района, съобщава БНР.

С надути клаксони и форсирани двигатели стотици мотори и автомобили потеглиха от Генерал Тошево към село Кардам, където са се събрали още протестиращи. Те възнамеряваха да затворят половината от път 2-29, водещ към ГКПП „Йовково“, но от Агенция „Пътна инфраструктура“ не им дадоха разрешение, затова протестиращите решиха да се движат по пътя без да спират.

Подписката, която беше разпространена от Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Добруджа, вече е събрала над 4000 подписа, тече петиция и в интернет. Целта на протестиращите е инвестиционните намерения за добив на природен газ да бъдат преустановени.

Инвеститорите предвиждат изграждането на 5 площадки и 41 сондажа. Хората са категорични, че няма да го допуснат и искат държавата да се намеси. „Добруджа няма да се предаде“ е основното мото на протестиращите.

Другата седмица продължават обществените обсъждания в селата от община Генерал Тошево с местното население и експерти от фирмата инвеститор.

Предишният протест беше на 19 октомври. Хората са притеснени, че водата и въздухът ще бъдат замърсени, а основният поминък в региона - земеделието, ще бъде унищожен. На 1 ноември ще започне процедурата за свикване на референдум дали в Добруджа да има проучвания и добив на природен газ, обяви тогава кметът на общината Валентин Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови