Протест в София срещу насилието над кучета в общински приюти (видео)

OFFNews 11 март 2016 в 10:53 6270 14

В 12 ч. днес пред сградата на Министерски съвет ще се проведе протест срещу беззаконието и насилието над настанените в общински приюти кучета.

Организираното от "ЗОО защита" мероприятие е под наслов "Аз съм куче". Очаква се да се включат 30 организации за защита на правата на животните от цялата страна. 

"С този протест, група млади хора искат да обърнат вниманието на обществото към проблемите, които има при грижата за животните. Той ще обхваща и проблема с приютите в община София, както и спекулациите с общински и европейски пари, предназначени за грижа за животните.", се казва в изявление на организаторите. 

Създадено е и Фейсбук събитие, като близо 900 души са потвърдили присъствието си.

В адресирана до министър-председателя Бойко Борисов декларация са посочени и пет основни искания на организаторите:

1.МЗХ и контролният орган Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да спазват Закона на защита на животните (ЗЗЖ) и да извършват ефективен контрол за стриктно спазване на Програмите за овладяване на популацията на бездомните кучета, задължителни съгласно същия Закон. Задачата им е налагат санкции на кметовете, които не спазват Закона и Програмите, а не да прикриват нарушенията им!

2. МЗХ и БАБХ да разпоредят незабавно прекратяване приема на бездомни кучета в общинските приюти, чиито условия не отговарят на изискванията на Закона за защита на животните, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Наредба 41 за приютите и Решение №12637 /25.11.2015г./ на ВАС, с което съдът окончателно постанови,че приютите от открит тип са незаконни. Вече четвърти месец Решението на ВАС не се изпълнява от Министъра на земеделието и храните и от кметовете на общини!

3. МЗХ и БАБХ да разпоредят незабавно осигуряване от страна на кметовете на общини на свободен достъп и обществен контрол в приютите съгласно чл.43, ал. 1, т.4 и 5 от ЗЗЖ. Незаконните правилници на софийските приюти в „Горни Богров” и „Сеславци” и в други градове в страната, които действат от години с одобрението на БАБХ и кметовете да отпаднат. Да се изработят нови правилници, които отговарят на горецитираните изисквания на Закона за свободен достъп на граждани и обществен контрол.


4. МЗХ, МВР и прокуратурата да наложат цялата строгост на закона спрямо кметовете, допуснали жестокостите, причинили смъртта на стотици хиляди кучета в общинските обекти. В доклада на зам.кмета на София Бояджийска са отчетени 5495 кучета, предадени на екарисаж само за 2015г.!!!


5.МЗХ, МФ, МВР и прокуратурата да наложат цялата строгост на закона спрямо кметовете, допуснали злоупотреба с обществени средства. Съгласно горепосочения доклад в София бездомните кучета са намалели, а средствата са увеличени без обосновка и достигат вече 2,5млн.лева!!!

Насрочен е и втори протест за 17 март, като той ще се проведе пред сградата на Столична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!