Протест пред посолството на Беларус заради насилието на режима на Лукашенко

OFFNews Последна промяна на 13 август 2020 в 12:35 1258 0

Тази вечер от 18.30 часа ще се състои протест пред посолството на Беларус у нас.

Един от организаторите на протеста – журналистът Димитър Кенаров, през 2011 година е бил в Беларус като журналист с туристическа виза, бил е задържан за 6 дни в изолатор, а впоследствие депортиран от страната със забрана да влиза 3 години.

„Тогава белоруски активисти се заеха с моя случай. Носеха ми храна, носеха ми тетрадка с химикалка, интересуваха се от това, което се случва с мен. И по някакъв начин аз се чувствам отговорен – с това, което се случва в Беларус: масовите репресии срещу протестиращите, срещу журналисти, използването на оръжие, начинът, по който бяха откраднати тези избори. Протестите на стотици хиляди хора там ме докоснаха много и реших, че е нужно да бъдат подкрепени тези хора. Най-добрият начин това да стане е да се изрази нашето недоволство пред посолството на Беларус“, разказа той пред БНР.

Протестите в България и Беларус имат различен контекст и не могат да бъдат сравнявани, смята Кенаров.

„Въпреки това желанието на хората за свобода, за справедливост, за правова държава по някакъв начин са подобни навсякъде и е хубаво да изразим нашата солидарност“, категоричен е журналистът.

Александър Малинов е магистър по европеистика от Университета в Амстердам с изследователски интерес към Източна Европа. В предаването "Преди всички" той посочи, че режимът на Александър Лукашенко след 26 години на власт се е сраснал с държавните структури.

„Всичко започва и свършва с него. В днешен Беларус виждаме държава с абсолютно авторитарно управление. Дори Русия на Путин не може да се сравнява с това, което е Беларус в момента“, смята той.

Според Малинов Лукашенко е оцеляващ играч.

„Започнал политическата си кариера в средата на 90-те, когато Източна Европа тъкмо се събуждаше от края на Студената война, в Русия на власт беше Елцин. Лукашенко успя да оцелее и да се настрои в новите геополитически условия", казва той.

Сега обаче според Малинов няма как беларуският президент да оцелее и е „въпрос на време той да си тръгне от властта“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !