Протест на КНСБ блокира улица край Народното събрание

OFFNews 13 юли 2023 в 09:15 655 0

Протестът на КНСБ пред Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Протестът на КНСБ пред Народното събрание

Протест на КНСБ блокира за втори ден тази сутрин улица "15 ноември", която води към служебния вход на Народното събрание, откъдето влизат депутатите.

Основното му искане е за увеличение на заплатите. Отправят го работници и служители от Агенция "Пътна инфраструктура", "Национално тол управление" и от "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

Демонстрацията на Конфедерацията на независимите синдикати в България е под наслов "За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите".

До блокадата се стигна, след като охраната не позволи демонстрантите да се приближат до сградата на Народното събрание и в отговор протестиращите препречиха движението по улица "15 ноември", която води към служебния вход на парламента.

"Искаме 30% увеличение, както е заложено на другите структури в АПИ, да го получим и ние с дата 1 януари 2023 г. Нетната заплата средна е около 1100 лв. За първите 6 месеца са около 450 милиона приходи от толтакси плюс глоби. Имаме 51 млн. глоби за 2021 и 2022 г., а искаме - 7,5 млн. за увеличението на заплатите с 30%", казват от тол управлението пред БНР.

Днес пред НС е предвиден и втори протест. В 11:30 ч. Националният синдикат "Защита" организира национален протест на служителите в центровете за спешна медицинска помощ с искане за повишаване на възнагражденията, за подобряване на условията на труд, за промяната на категорията на труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки