Протест "Кожата е мъртва" след "Месото е убийство"

OFFNews 20 май 2016 в 07:58 4442 26

Снимка Архив

Шествие против производството и търговията с животински кожи тръгва от столичната Съдебна палата следващата събота. Организаторите на "Кожата е мъртва - не купувай смърт" са тези, които стреснаха софиянци с "кървавия протест" "Месото е убийство". 

Шествието, планирано за 17 часа, ще мине по ул. Алабин, ул. Граф Игнатиев, Метростанция “Стадион Васил Левски” и езерото Ариана. 

Цената на коженото палто трябва да се брои в жертви, а не в пари. За едно кожено палто е нужно да се убият поне 55 норки, 18 лисици, 40 самура, 33 зайци или 100 чинчили, обясняват организаторите. Повечето животни, които се отглеждат за козината им, са диви по природа и не подлежат на опитомяване от човека, затова много трудно понасят живота в плен, уточняват те. 

Обработката на изделия от естествена кожа изисква употребата на токсични химически вещества, които оказват значителни вреди върху човешкото здраве, както и околната среда, се  казва още в съобщението на организаторите.

Според тях: 

По цял свят големи магазини, вериги и топ дизайнери се отказват от употребата на морално остарялата материя. Предвиждат се все повече промени в законодателствата, гласуват се закони и наредби за ограничаване на търговията с кожа. С влизането им в сила във все повече европейски държави, както и в САЩ, производителите на кожа, които не желаят да адаптират бизнеса си, започват да делокализират производството си на изток, там където стремежът към печалба често се поставя над закона. От няколко години имаме две ферми за норки в България, и проекти за още, които в момента се разглеждат.

Както често се случва у нас, фактът, че този бизнес функционира извън рамките на българския закон и в пряко нарушение на европейски наредби не притеснява нито производителите нито държавата. Подадени са множество жалби към отговорните органи, от името на различни неправителствени организации, както и отделни граждани. В интернет има и петиция, събрала над 20 000 подписа. За съжаление, получените отговори са не само неудовлетворителни, а и притеснително неадекватни. МЗХ стига дотам да твърди, че издадените от самото него наредби, които фермите за норки нарушават, всъщност са неправилни и затова няма да ги приложи.

Те призовават столичани да се присъединят към протеста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

26

El Commandante

21.05 2016 в 10:13

"наборът предполага вече да пазим и коленцата повечко"

Откак си скъсах връзки на коляното, разбрах колко боли и разбрах колко дълго е възстановяването карам винаги с наколенки, изобщо не ме ебе кво мислят другите.
Thor Force са екстра..

77927

25

El Commandante

21.05 2016 в 10:08

"Също така не обичам и разни педерлюги - хомосидеровци, карикатурни неонацита, и алтернативни педерунгели - с разни кожени куртки, тужурки, якета с габарчета, пирончета, фуражчици, синджирчета и т.н.Педерасти!"

Роб Халфорд се е сврял в ъгъла, плаче от обида и пише писмо до БХК.
Очаквай призовка тея дни.

Но да, когато формата почне да взима превес над функцията, работата отива на излишна показност...

29585

21

Izalina

21.05 2016 в 01:24

Ееее, ти ся ко, кат съм .. ко беше, фимейла, тряа само в гръб да те срещам ли :)
Дай поне цвят на мотоциъкъла, мое на изпреварване да ти метна "хай файв, полковник", хихи...
Нема страшно, турист съм ;)


А тури ено кожено парче от старите гащи на огледалото, да те позная по-лесно(туй последното па си го изсмуках от пръстите щот да съм в правилника, нали :) )
Поздрави! Ride safe!

29585

20

Izalina

21.05 2016 в 01:16

Йейй, В понеделник имам среща с дилър на протектори, да меря, та да завърша алпинската симфония, аййй, крастави магарета дее...

Ми тъй де, наборът предполага вече да пазим и коленцата повечко, нищо че има и малко певеце, в края на краищата на говедото кожата не е универсален пазител;) (туй последното е тъпня, ама гледам да се държа в темата, гнихихи)

Дам. Алпинка съм аз доста. М. Изневерявам с един icon по ръчичките още, но ме кефи и ще поправям по нататък марката ;)