Протест "арестува" Божидар Димитров

OFFNews 24 ноември 2015 в 07:54 3401 1

Протест

Работещи в Националния исторически музей (НИМ) ще се включат в националния протест на музейни работници, служители на художествени галерии и библиотекари, като символично арестуват шефа на музея Божидар Димитров

Протестът в София е организирана от „Синдиката на работещите в музеи и галерии“, НСФ „Култура”, КНСБ и Синдиката „Музеи и галерии”, НФ „Култура”,КТ „Подкрепа” и предвижда затваряне вратите на музея.

Общонационалният протест е срещу ниското заплащане на труда и недостига на средства за опазване на културното наследство на България, съобщава БНР.

Протестиращите ще настояват за увеличение на работната заплата поне с 50%. Досега държавните музеи, както и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите. За целта са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините, смятат от синдикатите.

Работещите в Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Добрич планират протестно шествие в ранния следобед по централната пешеходна зона на града. Шествие ще има и до сградата археологическия музей в Бургас. Протестите на други места като смолянската регионална библиотека ще бъдат символични - с отличителни ленти на протестиращите служители. Служителите на Регионалния исторически музей в Ловеч са избрали като форма на протест да приемат днес посетителите си безплатно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови