Quantcast

Протест в НИМ "арестува" Божидар Димитров

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2015 в 12:42 2838 0

Недоволни специалисти ще "арестуват" шефа на НИМ Божидар Димитров в вторник, с акцията подчинените му се включват в общонационалния протест.

Демонстрацията е организирана от „Синдиката на работещите в музеи и галерии“, НСФ „Култура”, КНСБ и Синдиката „Музеи и галерии”, НФ „Култура”,КТ „Подкрепа”. 

На 24 ноември няма да затваряме вратите на музея, а ще ги отворим широко за всички, за които българското културно наследство е най-значимото национално духовно богатство, съобщават организаторите на протеста от синдикатите.

В текста им се казва още: 

Ще протестираме като: „арестуваме“ символично Божидар Димитров, директор на НИМ, в кабинета му; закачим „протестни“ лентички на реверите си; издигнем лозунги и плакати с исканията си; огласим НИМ с патриотични песни и маршове; покажем на видеоклип какви биха били пораженията в нашата работа, ако не бъдат изпълнени исканията ни; покажем как въпреки липсата на средства и ниските заплати успяваме да опазим културните ценности и да ги представяме достойно пред българската и световната публика; разкажем за отговорната работа на наши специалисти, изследвали и популяризирали емблематични за българската история паметници.

Около 12 часа очакваме подкрепа „на място“ от президента на КНСБ Пламен Димитров, от вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров, както и от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Синдикалните лидери ще посетят и „арестанта“ Божидар Димитров.

Надяваме се на разбиране и от депутатите и от министрите, както и на реални действия от тях.
Заявяваме твърдо, че няма да спрем да протестираме, докато не бъдат удовлетворени исканията ни.
Обръщаме се с призив към всички, които обичат и ценят българската история и култура:

Заповядайте в Националния исторически музей в деня на нашия протест! Това би означавало, че ни подкрепяте и окуражавате в битката за чест и хляб, което всъщност е и битка за човешко достойнство и народна свяст.
Първите десет посетители ще получат подарък - нашумялата книга на руския историк Андрей Кудин „Неразгаданите мистерии на България”.