Прощаваме се с Никола Анастасов в петък

OFFNews 09 август 2016 в 15:23 3032 0

Снимка БГНЕС - архив

Поклонението пред Никола Анастасов ще е в петък – 12-ти август, от 10 до 13 часа във фоайето на Сатиричния театър, съобщиха от театъра.  

Любимият на поколения българи актьор почина на 84 години, 59 от тях той прекара на сцената на любимия си Сатиричен театър, където изигра над 50 роли. 

„Усмивката на Сатирата“, както го нарича колегата му Георги Калоянчев, изиграва най-емблематичните си роли в театъра – сред тях са Лило от „Суматоха“ и Лазар от „Януари“ на Радичков, Колоездачът от „Когато розите танцуват“ от Валери Петров, Санчо Панса от „Рицарят на печалния образ“ от Стефан Цанев, Мамаев от „И най-мъдрият си е малко прост“ по Островски. Той изпълнява главните роли и в пиесите на Стратиев „Сако от велур“, „Римска баня“, „Рейс“ и „От другата страна“.

Навръх 84-тият си рожден ден на 22 април доайенът на Сатирата отново се качи на сцената, въпреки крехкото си здраве, в спектакъла „Лека форма на тежка депресия“ по текстове на Станислав Стратиев. След спектакъла той се обърна към публиката с думите: „Пожелавам на хората повече да се смеят. Смехът е превъзходството на човека!“.

Президентът: В паметта на нацията Никола Анастасов ще остане символ на радостта и хумора

В паметта на нацията Никола Анастасов ще остане символ на радостта и хумора. Това написа държавният глава Росен Плевнелиев в съболезнователно писмо до близките на покойния актьор, който ни напусна след тежко боледуване. 
„Отиде си човек, за когото сцената беше смисълът и целта на живота. Едва ли има българин, който да не е усетил енергията на големия Анастасов, с която той покоряваше публиката в театралната зала, от екрана на телевизора или в киносалона. В паметта на нацията Никола Анастасов ще остане символ на радостта и хумора“, пише държавният глава в писмото си. 
„Талантът на великолепния наш актьор беше безкраен - вселена от завладяващи шеги и весели истории. Човекът Никола Анастасов ще запомним с неговата скромност и с онази усмивка, която кара всеки да се почувства част от светлия му, изпълнен с радост свят. Артистът Никола Анастасов ще остане сред нас със стотиците си изиграни роли. Комикът Никола Анастасов ще помним с желанието да покаже неугасващия шопски хумор, в който народната мъдрост и веселите житейски случки ни караха да забравим сивото ежедневие и от сърце да се смеем. Днес поднасяме последните аплодисменти на Никола Анастасов. Поклон пред светлата му памет!“, се казва още в съболезнователното писмо на президента Росен Плевнелиев до близките на покойния творец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови