Пророк Илия повелява да не се работи днес, пазете се от морето

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2017 в 06:16 8138 0

Денят на Пророк Илия се отбелязва днес, според народното поверие на Илинден морето взима жертви като курбан за светеца. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илko и женските варианти на имената. 

Денят на Пророк Илия е сред най-почитаните у нас. Народът ни вярва, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разсърди Свети Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества. 

Район „Илинден“, ВМРО БНД и Музикална къща „Саламандър мюзик“ канят на специална програма „ЗАЕДНО НА ПРАЗНИКА“ на квартала и 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в парк „Света Троица“. В 18 ч.ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите във въстанието, половин час по-късно започва концерт с участието на Джина Иванова, Валентина Александрова, Мартина Иванова, Фолклорен ансамбъл „Гоце Делчев“, фолклорна формация „Анима“ – Костинброд и специалното участие на група „Трамвай № 5“.Открита кинопрожекция на лятната сцена на новия български художествено-документален филм за Васил Левски „ЛЪВСКИЙ – Европеец в Българско“ на режисьора Искрен Красимиров и сценариста Красимир Стефанов, в главната роля е актьорът Симеон Владов. Началото е 21 часа. 

Служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" ще отбележат деня на Свети Пророк Илия. Светецът е покровител на огъня и гръмотевиците и закрилник на пожарникарите. Представители на Българската православна църква ще отслужат празничен водосвет за здраве и благополучие на огнеборците от 10,30 часа пред параклиса в двора на ГДПБЗН. Непосредствено след това ще бъдат поднесени цветя пред Мемориала на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Св. пророк Илия бил от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия означава крепост и той показал твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови