Пророк Илия е господар на бурите, почитаме го днес

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2018 в 05:33 1904 0

Денят на Пророк Илия се отбелязва днес, според народното поверие на Илинден морето взима жертви като курбан за светеца. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илko и женските варианти на имената.

Денят на Пророк Илия е сред най-почитаните у нас. Народът ни вярва, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разсърди Свети Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Столичният район Илинден ще празнува 30 години от създаването си и 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Кметството, в партньорство с Музикална къща „Саламандър мюзик“, кани на празнична културно-музикална програма в парк "Св. Троица". 

Каним всички вас да се присъедините към нас на 20 юли в парк „Света Троица", за да отбележим заедно Илинден - денят, свързан с първите заселници в района - родолюбиви българи - бежанци от опожарените територии по време на Илинденско-Преобръженското въстание! Ще почетем загиналите във въстанието с възпоменателен ритуал, а след това ще се забавляваме заедно, съобщават от общината.

Купонът започва с детска празнична програма със специален гост - композиторът Хайгашод Агасян в 17 часа. Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Илинденци. В 18.30 ч. стартира Празничен концерт на лятната сцена с водеща Мартина Иванова и специалното участие на дует Милица и Асен. 

Св. пророк Илия бил от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия означава крепост и той показал твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови