Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пропуск в закона за здравето е позволил злоупотребата с ТЕЛК в пазарджишката болница

OFFNews 12 ноември 2019 в 09:36 1507 0

Дупка в закона за здравето е дал възможност за злоупотребата с ТЕЛК-ове в Пазарджишката болница, намекна бившият социален министър и сегашен председател на парламентарната социална комисия Хасан Адемов пред бТВ. Затова трябва да бъдет направени корекции в нормативния акт и те могат да бъдат предложени от здравното министерство или депутатите, допълни той.

"Всеки един народен представител може да ги внесе. Министерството на здравеопазването е в правото си да направи тези промени”, заяви Хасан Адемов.

"Ако някой си е позволил да нарушава текстовете в закона и ако има документи с невярно съдържание, има съответните състави, пред които да отговаря. Всички възможни проверки ще бъдат извършени по отношение на болницата в Пазарджик", допълни депутатът.

Той обясни, че в закона има 4 хипотези, които позволяват на лекарите в ТЕЛК-овите комисии да си направят отвод. Те обаче не касаят други членове или председател.

„В момента в България работят 74 ТЕЛК-ове, които са към държавни и общински болници. В тези комисии работят хора с призната лекарска специалност и с минимум 5 години стаж. Всеки ТЕЛК има председател и поне двама членове”, обясни д-р Адемов.

Той допълни, че тези лекари са в трудово-правни отношения с директора на лечебното заведения. А хората, които искат да се явят на ТЕЛК в определен град трябва да имат постоянен или настоящ адрес в региона от 3 месеца. „Трябва да си жител или да имаш постоянен или настоящ адрес. Второ – трябва да имаш набор от документи, които ги предоставяш в регионалната картотека по медицинска експертиза към РЗИ”, каза още бившият социален министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews