Промени в София: Край на 'първолакът е в едно училище, батко му в друго'

Местят ромчета в друго школо, ако станат цяла паралелка

OFFNews 02 февруари 2019 в 07:45 4005 0

Децата с братя или сестри в столично училище, в което кандидатстват за първолаци, ще бъдат приемани автоматично, ако батковците и каките им са до 12 години. Малките ще попадат в първа група при класиране, независимо от адреса си. 

Това предвиждат промени в проектонаредба на Столична община, която е пусната за обществено обсъждане до 20 февруари. 

Според основните критерии за прием на първолаци досега първо се приемат децата с адрес в района на училището над 3 г.(първа група), след това тези с регистрация от 1 до 3 години (втора група), после тези с регистрация от под 1 година (трета група) и най-накрая тези от останалата част на града (четвърта група). Ако във всяка от групите има повече желаещи, отколкото места, влизат в употреба допълнителните критерии.

Именно чрез даване на 22 точки в допълнителните критерии за по-големи брат и сестра в същото училище, общината се опита да реши проблема с вторите деца. Целта да се улеснят родителите, за да не обикалят сутрин различните школа обаче не бе постигната. 

Затова с промените първолаците с братя и сестри до 12 г. влизат в първа група без изискване за уседналост. Тези, чиито батковци и каки са над тази възраст, получават бонус от 11 точки в допълнителните критерии. 

Когато записването на ученици в първи клас води до обособяването на една или повече паралелки с ученици, чийто майчин език е ромски, тези деца може да се насочват за записване в първи клас в училища с други прилежащи райони в населеното място, в които има незаети места, при заявено желание от родителя/настойника, гласи нова точка в проектонаредбата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови