Проливни дъждове и вятър, привечер дъждът ще се примесва със сняг

OFFNews 10 януари 2023 в 03:35 2158 0

дъжд

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

дъжд

Проливни валежи от дъжд се очакват в почти цялата страна днес. НИМХ е обявил в 17 области жълт код за потенциално опасно време, а в други три кодът е една степен по-висок, оранжев - заради значителни валежи и силен вятър.

"Оранжевите" области са Смолян, Кърджали и Хасково. Там се очакват количества до 40-50 mm. В Кърджали и Хасково ще духа и силен вятър от юг-югоизток с пориви до 22 - 24 m/s. Силен вятър се очаква и в Ямбол, където кодът е жълт.

Предупредителен код няма единствено в областите Видин, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас. Морето ще е бурно, ще духа вятър от югоизток с пориви до 17-20 m/s (7-8 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще е 4 бала.

Минималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в източните райони малко по-високи, в София около 1°, максималните ще са в широки граници - от 4°-5° на места в Западна България до 12°-13° в източната половина от страната, в София около 5°.

През деня валежите ще са значителни на места в Западна и Централна България. В централните райони на Южна България са възможни и гръмотевици. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен юг-югоизточен вятър.

След обяд в западната половина от страната вятърът ще се смени със северозападен; ще бъде умерен до силен и ще нахлува студен въздух. Към вечерта, със застудяването, във високите полета на Западна България и в западната част на Предбалкана дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 800-1000 метра от дъжд. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който след обяд в масивите от западната половина на страната ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около минус 2°.

Над Черноморието също ще бъде облачно, около и след обяд с валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 11°-12°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за месеца. След обяд ще започне бавно да се повишава.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 11 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 14 мин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!