Проливен дъжд с гръмотевици и градушки в Пловдив, Стара Загора и още 10 области

OFFNews 28 април 2022 в 04:37 1742 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Проливни дъждове с гръмотевици ще има в 12 области, прогнозира НИМХ и обяви жълт код за потенциално опасно време в тях. Те са Видин, Монтана, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Силистра. Там ще има условия и за градушки. Ще има локални количества на валежа до 30 мм. Дъждовете ще са краткотрайни, временно интензивни.

През страната ще преминава студен атмосферен фронт. Минималните температури ще се понижат до 8°-13°, в София - около 9°.

През деня увеличението на облачността ще обхване по-голямата част от страната, ще е предимно купесто-дъждовна, с валежи от дъжд и гръмотевици; има условия и за локални интензивни количества и градушки. В крайните източни райони през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, в източните райони от изток-югоизток.

Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над планините облачността ще е значителна и ще вали дъжд, на много места придружен с гръмотевици. Над 2000 метра валежите ще са от сняг. Ще духа до умерен северозападен, по-високите и открити части югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 6°.

Над Черноморието ще е предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 15° и 17°. Температурата на морската вода е 11-14°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца, вечерта ще започне да се повишава.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 26 мин. и залязва в 20 ч. и 22 мин.

Денят продължава 13 часа и 55 минути.

Луната в София изгрява в 5 ч. и 35 мин. и залязва в 17 ч. и 57 мин. Фаза на луната: два дни преди новолуние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!