Пролетната ваканция не се променя, на 1 и 2 април ще се учи дистанционно (обновена)

Мая Младенова 30 март 2021 в 15:26 9709 0

Няма да има промяна в датите на пролетната ваканция на учениците, съобщи Министерството на образованието и науката пред OFFNews.

Ваканцията ще бъде от 3 до 11 април включително за 1-11 клас, а за 12-и клас - от 8 до 11 април включително.

1 и 2 април (четвъртък и петък) ще са учебни дни с онлайн занятия.

За целта предстои да бъдат издадени заповеди съответно на МЗ и МОН.

След ваканцията, в класните стаи присъствено ще се върнат отделни класове по график. Предстои той да бъде уточнен.

В Пловдив кметът Здравко Димитров обяви, че ако ваканцията не бъде удължена, той ще отпусне два допълнителни неучебни дни на учениците - 1 и 2 април. 

НВО остава

Националното външно оценяване остава и за 4-ти и 10-и клас.

„Смисълът на външното оценяване е да даде необходимата информация за диагностика и анализ, която е важна за учителите, учениците, както и за родителите. Няма образователна система без външно и вътрешно оценяване. Външното оценяване в 4 и 10 клас се провежда по силата на Закона за предучилищното и училищното образование. То е необходимо, особено в тази ситуация, за да се види какви дефицити имат учениците и да се компенсират пропуските от обучението от разстояние в електронна среда“, поясняват от министерството.

След външното оценяване в 4 и 10 клас няма да има санкции за ниски резултати. Всички ученици ще могат да продължат образованието си в следващ етап, независимо от резултатите.

МОН ще проучи каква част от темите по предметите са успели да преподадат учителите, преди да реши какво би могло да се редуцира от изпитния материал. „НВО в 7 клас и ДЗИ (матурите след 12-и клас) включват материал, който е изучаван през всички етапи на обучение, а не само през последната година. С тези изпити се измерват ключови компетентности и умения, формирани за години, а не се оценяват наизустени знания“, коментират от министерството в отговор на въпрос дали ще има съкращаване на материал за изпитите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови