Прокуратурата във Варна сигнализирана за умишлено разпиляван боклук (снимки)

OFFNews 07 юни 2024 в 18:45 1807 0

Разпилян боклук в морската столица Варна

Снимка Нели Александрова

Разпилян боклук във Варна

Сигнал до прокуратурата за умишлено разхвърляне на боклуци около контейнерите във Варна е внесен от ръководството на общината, съобщи кметът Благомир Коцев.

В сигнала се посочва, че в периода март-юни т. г. са зачестили злонамерените прояви на вандализъм, състоящи се от умишлено изваждане на отпадъци от съдовете за смет, както и разпиляването им около тях. Действията са констатирани както от служители на Община Варна, така и от получени множество сигнали на граждани.

В сигнала до прокуратурата са посочени 16 критични точки в града, приложен е писмен и снимков материал от свидетели, както и кадри от видеонаблюдение.

Кадрите от него не са единствените доказателства, които прилагаме, каза Коцев.

По думите му, на много места във Варна микросметищата изглеждат почти режисирани. Разполагаме и с десетки твърдения от свидетели за организирани групи, които в тъмната част на денонощието изкарват боклука от контейнерите и го разхвърлят наоколо, допълни той.

Казусът с боклука във Варна не е от вчера. Летният сезон край морето в последните години е съпътстван от преливащи контейнери с боклуци и оплаквания за нередовно извозване на сметта.

Заради вандализма, в общината във Варна вече са набелязани мерки за справяне със ситуацията. Това съобщиха в петък от общинския пресцентър.

На първо време ще се започне със съвместни проверки между представители на общинските експерти по екология и опазване на околната среда и общинска полиция, и със съдействие на РИОСВ – Варна и служители на МВР. Не е изключено провеждането на акции от различен характер, насочени както към физически, така и към юридически лица, посочиха от общината.

Сигналът е срещу неидентифицирани лица, съобщи Коцев.

Някои ще ги нарекат обикновени събирачи на вторични суровини, но дори и да е така, пак ще си понесат последствията. Дали в действията на лицата, нарочно изхвърлящи боклук около кофите за смет, има мотив у варненци да остане трайното внушение, че градът ни тъне в мизерия, ще реши следствието, коментива емоционално варненският кмет в пост.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх