Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Прокуратурата мълчи за проверка срещу окупаторите на СУ

Юлиан Христов 26 март 2014 в 11:06 3640 9

Все още не е ясно дали в прокуратурата има образувана проверка по сигнал срещу окупаторите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Както OFFNews първи съобщи, поне двама от лидерите на студентската окупация са били привикани на разпит от служителка на СДВР. За снемане на обяснения са привикани Манол Глишев и на Анна-Мария Димитрова.

Във вторник от СДВР поясниха за OFFNews, че въпросните лица са привикани във връзка с проверка в Софийската градска прокуратура.

От прокуратурата контрираха, че няма образувано досъдедбно производство и въпросните лица не са разследвани. От там обаче засега не поясняват дали тече проверка, което е предходен етап преди образуването на досъдебно производство. От държавното обвинение не обясниха също, ако има такава проверка, дали тя е образувана по сигнал на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

По-рано днес пред Нова телевизия Анна-Мария Димитрова разказа, че е търсена по телефона от следовател Иванова от СДВР по сигнал на Волен Сидеров, който е сезирал прокуратурата.  

От "разваления телефон" между двете институции става ясно единствено, че окупаторите са викани в полицията без да има конкретика за причината. 

От държавното обвинение обещаха да хвърлят повече яснота по случая с официално съобщение на сайта си.

На 27 януари лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поиска главният прокурор Сотир Цацаров да потърси наказателна отговорност от окупаторите. В писмо до Цацаров той посочва изказване на Манол Глишев, в което студентът обяснил, че не признава държавата в този ѝ вид. „Със своите действия, тази малка група лица извърши серия от престъпления по смисъла на НК на Република България, които подкопават устоите на държавата. По тази причина считам, че Вие, в качеството си на лице осъществяващо върховенството на закона, следва да предприемете, възможно най-бързо, всички действия, за които сте не само оправомощен, но и задължен да предприемете, съгласно закона“, се казва в писмото на Сидеров.

Привикването по телефона се оказва редовна практика. От СДВР не крият, че не е необичайно да се обаждат по телефона на хора, от които трябва да бъдат снети обяснения.

Законът позволява при образувана проверка лица да бъдат викани в полицията по телефона, обясни за OFFNews адвокат Радослав Радушев, който представляваше Деси Николова при разпитите ѝ в СДВР. По думите му, когато става въпрос за предварителна проверка, а не за досъдебно производство за констатирано престъпление, редовна практика е хората да се призовават по телефона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!