Quantcast

Прокуратурата мълчи за проверка срещу окупаторите на СУ

Юлиан Христов Последна промяна на 26 март 2014 в 11:06 2938 9

Все още не е ясно дали в прокуратурата има образувана проверка по сигнал срещу окупаторите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Както OFFNews първи съобщи, поне двама от лидерите на студентската окупация са били привикани на разпит от служителка на СДВР. За снемане на обяснения са привикани Манол Глишев и на Анна-Мария Димитрова.

Във вторник от СДВР поясниха за OFFNews, че въпросните лица са привикани във връзка с проверка в Софийската градска прокуратура.

От прокуратурата контрираха, че няма образувано досъдедбно производство и въпросните лица не са разследвани. От там обаче засега не поясняват дали тече проверка, което е предходен етап преди образуването на досъдебно производство. От държавното обвинение не обясниха също, ако има такава проверка, дали тя е образувана по сигнал на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

По-рано днес пред Нова телевизия Анна-Мария Димитрова разказа, че е търсена по телефона от следовател Иванова от СДВР по сигнал на Волен Сидеров, който е сезирал прокуратурата.  

От "разваления телефон" между двете институции става ясно единствено, че окупаторите са викани в полицията без да има конкретика за причината. 

От държавното обвинение обещаха да хвърлят повече яснота по случая с официално съобщение на сайта си.

На 27 януари лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поиска главният прокурор Сотир Цацаров да потърси наказателна отговорност от окупаторите. В писмо до Цацаров той посочва изказване на Манол Глишев, в което студентът обяснил, че не признава държавата в този ѝ вид. „Със своите действия, тази малка група лица извърши серия от престъпления по смисъла на НК на Република България, които подкопават устоите на държавата. По тази причина считам, че Вие, в качеството си на лице осъществяващо върховенството на закона, следва да предприемете, възможно най-бързо, всички действия, за които сте не само оправомощен, но и задължен да предприемете, съгласно закона“, се казва в писмото на Сидеров.

Привикването по телефона се оказва редовна практика. От СДВР не крият, че не е необичайно да се обаждат по телефона на хора, от които трябва да бъдат снети обяснения.

Законът позволява при образувана проверка лица да бъдат викани в полицията по телефона, обясни за OFFNews адвокат Радослав Радушев, който представляваше Деси Николова при разпитите ѝ в СДВР. По думите му, когато става въпрос за предварителна проверка, а не за досъдебно производство за констатирано престъпление, редовна практика е хората да се призовават по телефона.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2014 в 11:48

До колкото знам и ректорът на СУ е подал сигнал в прокуратурата, но до колкото си спомням Волен също е отправил такъв до главния прокурор за да се накажат терористите-окупатори от СУ и, ако прокуратурата се покрие да се покажат двойните стандарти в държавата ни браво за което на Волен много правилно е подходил, за пореден път доказва, че само той е отговорен политик и заслужава да е във властта на страната ни!

27.03 2014 в 10:59

Е все пак – този "Манол Глишев" студент ли е, или не?

27.03 2014 в 10:52

Мълчи прокуратурата, защото Бойко добре плаща с парите на народа.

26.03 2014 в 16:56

Хайде сега, Волен ви е и на вас виновен, боже...намериха се още от тези където не спират да плюят и храчат по най- честния политик до сега в историята на българската политика. Ама докато съществуват такива като тези и онези, които са се продали само и само, за да кажат лошо за него, какво очакваме за в бъдеще, не знам...Седнали ми тези, окупатори и яростно и те петнят и заклеймяват партия Атака, ама защо бе хора...Кой ви е източника, че именно той е дал сигнала, аман от прости хора, казвам ви!!!! и вие сте от тези поредните платени окупатори, или се бъркам нещо? Така, че как да повярвам на казаното от вас- значи пак ви е платено да кажете и това за сигнала. На такива като вас трябва да се забрани със закон изобщо да излизат на улицата!!!!А на вас кой ви плати да ходите там, да сте уж окупатори, само да спирате работния процес? А палячовци такива...? А кой ви плати да клеветите Атака, пак ли същите тези хора, от коя партия бяха- пак ли от ГЕРБ, защото те са най- яростния им враг за момента...такъв наглец като Бойко не се раждал никъде по света, честно....Привикани, ама поне да се разбере кой преди това ви е привикал, за да окупирате СУ? И кой най- вече даде парите за сигнала на Волен УЖ...леле, колко сте евтини- то не беше хулиган номер 1,та чак на Балканския полуостров го знаят, така се разчу...то не беше побойник, сега пък и сигнали подавал.............пфу, как спите вие бе хора, до там ли стигнахте за пари и майките ще си продадете.

26.03 2014 в 13:04

"изказване на Манол Глишев, в което студентът обяснил" -Глишев не е студент - нито в момента, нито по време на окупациите

26.03 2014 в 11:50

Не е ясно по кой точно закон, но е съвсем ясно, че точно тая прокуратура, много охотно реагира на всичко, което не е червеногъзо.

Браво OFFNews, моля следвайте темата до дупка за да не стане така, както вече е тръгнало - като едно време, когато ни казваха как трябва да се подстригваме, обличаме и други подобни дивотии.

26.03 2014 в 11:41

Да питат тоя дето им плаща, той знае оп-добре.

26.03 2014 в 11:37

Моля, някой да разясни според закона прокуратурата длъжна ли е да прави проверка по всеки внесен от някого сигнал, независимо от това какво пише в него.

26.03 2014 в 11:24

Глишев и сие-талибани!