Проф. Ваня Добрева получи Националната награда за литературна критика ''Нешо Бончев''

OFFNews 31 март 2023 в 16:36 581 0

Проф. Ваня Добрева

Снимка СИНПИ

Проф. Ваня Добрева

Проф. Ваня Добрева получи Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“. Проф. Добрева, която е член на УС на Стратегическия институт за национални политики и идеи, е ръководител на катедра „Култура, историческо наследство и туризъм“ в УниБИТ. 

Интересен факт е, че със същата награда през 2018 г. е бил удостоен и бащата на Ваня Добрева – изтъкнатият литературен критик, писател, публицист и общественик проф. Чавдар Добрев.

„Твърде актуално днес звучи виждането на Нешо Бончев за това, че младите хора трябва да са многостранно развити, без оглед на тяхното социално положение“, посочи в словото си при връчването на наградата проф. Добрева. 

По думите й трябва да се замислим за предложението на Нешо Бончев образователната ни система да включва различни видове училища – земеделски, художествени, музикални и т. н. И важното за настоящия момент на националното ни развитие – училища, съобразени с икономическата характеристика на отделните региони. 

„Нешо Бончев дава и жалоните на националното развитие по отношение на обществената грижа за подготовката и квалификацията на учителите, която е от изключителната важност за утвърждаването на обществения престиж и авторитет на учителската професия“, изтъкна проф. Ваня Добрева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови