Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Проф. Начев: Малка система спасява живота при тежките случаи с коронавирус

OFFNews Последна промяна на 24 март 2020 в 11:20 2985 0

Снимка Архив

В много тежките случаи с коронавирус, при които дори респираторите не помагат, се включва една малка портативна система от сърце и бял дроб – изкуствено кръвообращение, което поддържа живота. 

Държави, които използват този допълнителен механизъм, имат най-ниска смъртност – Австрия, Словакия, Чехия, Хърватска, Германия, Словения. Смъртта при тях е под 0,5 на сто. 

Това заяви изпълнителният директор на МБАЛ "Света Екатерина” проф. д-р Генчо Начев по БНТ. 

При белодробна недостатъчност системата може да се включи венозно, да помогне на белия дроб, но когато към него се причислява и сърдечна недостатъчност, то помага и на сърцето, и на белия дроб. По стандарт трябва да ги има във всяка кардиохирургия, а и Касата плаща този консуматив, уточни проф. Начев. 

Мисля, че се справяме добре и доказателство за това е, че все още са ограничени случаите – те са 200 за три седмици, взехме мерки, които цяла Европа каза, че са най-добрите и че до голяма степен това, което правим тук, е пример за голяма част от европейските страни. Като мерки се справяме добре, като дисциплина – има още какво да се желае от всички граждани на България, допълни лекарят. 

От болница "Света Екатерина" са закупили гащеризони, ботуши, имат голямо количество от престилки, маски, шлемове, очила.

Направили сме карта на движението на пациента от момента на преминаване от вратата на болницата до окончателното му изписване. Очаквам да направим клип, който да качим на нашата страница и който би могъл да се използва и от останалите болници. В този клип се показва как се обличат и как се събличат защитните облекла, защото това не е без значение, а при неправилно боравене може да донесе повече вреда, отколкото полза. Там се обяснява и как се интубира пациент, който е с положителна проба за коронавирус, каза още проф. Начев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови