Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проекти на двама българи за доставка на стоки чрез метрото и ветрогенератори от рециклирани материали на „Форсаж 2017" в Русия

OFFNews 19 юли 2017 в 13:49 2767 1

Проекти на двама българи впечатлиха журито на Международния форум на младите енергетици и инженери „Форсаж 2017", който се проведе в Калужка област в Русия.

Драгомир Стефанов и Явор Григоров с техните международни отбори мериха сили и идеи с повече от 650 души от 160 руски и чуждестранни компании от атомната промишленост, енергийния сектор, машиностроенето, металургията, нефтохимическата промишленост, IT и телекомуникациите.

Ключова тема на форума тази година бе изработване на визия за бъдещето с хоризонт до 2040 година. Участниците описаха перспективните направления за развитие на технологиите и разработиха конкретни проекти, които трябваше да защитят пред жури с председател Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом", в последния ден на Форума.

Драгомир Стефанов е инженер-енергетик. Работи в международна компания в България като конструктор на трансформатори за високо напрежение. По време на „Форсаж 2017" работи в международен екип с участници от ЮАР, Русия и Аржентина. Разработват проект за инсталиране на ветрогенератори в отдалечени региони, използвайки рециклирани материали. Идеята привлича вниманието на журито с иновативния подход на авторите, но в ожесточена битка с проектите на други отбори е класиран на второ място.

Първо място спечели проект за мобилна платформа за усвояване на трудно пригодни за живот територии. На трето място остана проект, описващ ранна диагностика на заболяванията.

„От форума „Форсаж 2017" бях много впечатлен от визията за бъдещето на човечеството и развитието в следващите 10 - 20 години, споделени от генералния директор на „Росатом" Алексей Лихачов", заяви при прибирането си в България Стефанов.

Другият български участник Явор Григоров е специалист "Анализ на отказите" към лаборатория Integrated Micro-Electronics – Bulgaria. Компанията се занимава с производство на електронни модули за автомобилната индустрия. Работата му е свързана с откриване на дефекти в нефункциониращи електронни изделия. По време на „Форсаж 2017" Григоров работи в екип заедно с още двама южноафриканци, сърбин и руснак. Те предлагат проект с име Subsupply (Subway Delivery), който предвижда използване на мрежата на метрото за доставка на стоки през нощните часове. Идеята беше оригинална и лесно приложима, но, за съжаление, в конкурсната надпревара надделяха по-глобални предложения, коментира Григоров.

„Впечатлен съм от ентусиазма и желанието, с което работиха делегатите по своите проекти, както и активното им участие в лекциите и дискусиите. Форумът беше добре балансиран между лекции, уъркшопове и развлекателната програма. Лекциите бяха интересни и разнообразни. Като цяло „Форсаж" беше ново преживяване за мен и ми беше много интересно", сподели още Григоров.

Експерти и почетни гости на форума бяха различни топ мениджъри на руски компании, ръководители на държавната корпорация, представители на правителствени структури и обществени организации, анализатори, учени, футуролози, писатели фантасти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!