Проектът за перките в морето е лобистки, ще унищожи риболова и туризма, предупреди експерт

Дори да се поставят навътре в морето, ниско честотните вибрации и електромагнитните излъчвания на кабелите ще прогонят всичко живо, заяви Димитър Куманов

OFFNews 26 януари 2024 в 10:13 1594 2

Вятърни перки в морето

Снимка pixabay

Вятърни перки в морето

Законопроектът за поставяне на вятърни перки в Черно море урежда с невероятни преференции тези, които биха строили перки в морето. Той е меко казано лобистки. (...) Опитът показва, че риболовът и туризмът ще бъдат унищожени. 

Това заяви пред БНР експертът от неправителствената организация за обществена полза "Балканка" Димитър Куманов.

Вчера депутатите приеха на първо четене проект на нов Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. В него се регламентира изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море

Куманов разказа, че законопроектът е преминал светкавично през Комисията по околна среда и водите в Народното събрание със съвсем формално обсъждане. 

"Толкова бързо законопроект не е минавал през Народното събрание. Приеха го, без да се съобразяват с мнението на всички държавни органи. Ние сме посочили, че противоречи на Закона за енергията от възобновявеми източници", изтъкна той. 

Нов закон разполага вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години

Според експерта не е направена достатъчна оценка за въздействие върху околната среда. Той е на мнение, че в законовите текстове прозират нечии частни интереси.

"Европейският опит показва, че големите проблеми, извън фазата им на строителство, когато ще прогонят всичко живо от морето, защото ще се набиват пилоти  и шумът ще се чува на десетки километри, ще са издаването на ниско честотни вибрации и електромагнитните излъчвания на кабелите, с които ще се закарва тази енергия на брега", заяви той. 

Куманов каза, че този закон се създава заради един конкретен инвеститор, но не го назова. 

В Англия е забранено на сушата да се правят на по-малко от три километра от населено място заради вредните въздействия. В морето тези нискочестотни вибрации се разпространяват сто пъти по-далече, отколкото по суша. Морските обитатели са по-чувствителни от хората. Вероятно ще се блокират миграционните коридори на проходните риби. Риболовците затова скачат. Те ще останат без поминък, изтъкна експертът. 

"В Гърция имат перки на сушата, но не и в морето. Не са луди да си съсипят туризма", даде пример Димитър Куманов. 

"Изненадан съм как депутати от Варна и Бургас са допуснали такова нещо", каза той и призова управляващата коалиция да изтегли законопроект. 

Вчера по време на обсъждането по новия закон депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син беше единственият от групата си, гласувал против законопроекта. След гласуването той се аргументира, че като избран от Бургас депутат няма как да подкрепи идеята за перки в морето. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

1952

26.01 2024 в 13:59

Прав е.

723

1

user4eto

26.01 2024 в 10:40

Да ти имам специалиста....
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика