Приземеният от ВВС самолет е на плевенска учебна школа

Случаят е преекспониран, твърди собственикът

Георги Ангелов 14 юли 2022 в 10:19 4368 0

Самолета нарушител Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE

Снимка flight-school.bg

Самолета нарушител Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE

Приземеният вчера самолет "Чесна" от Военновъздушните сили на България е собственост на частната школа за пилоти "Олимпия ер", установи проверка на OFFNews. Собственик на фирмата е Валери Илиев, който е и ръководител обучение. Офисът на школата е в Плевен, фирмата е регистрирана във Враца, а стоянката на самолета нарушител Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE е на летище "Бохот" до Плевен. Същата фирма на Валери Илиев е собственик на малкото летище до Плевен, според регистъра на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".

Според съобщението на Министерството на отбраната самолетът е локализиран вчера от противовъздушната отбрана в района на Свищов, на височина 600 метра. Установено е, че е навлязъл в "активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера". Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка е излетял в 17.53 часа. Самолетът-нарушител е прехванат, а в 18:03 часа с него е установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Самолетът е съпроводен до летище Бохот, където е кацнал в 18.08 часа. Село Бохот се намира на 12 км от Плевен.

От "Олимпия ер" отказаха да коментират пред OFFNews.

"Ситуацията с малкия самолет Чесна-150, които българските ВВС са прехванали вчера вечерта край Свищов на 600 метра височина с МиГ-29, е комична. Самолетът е учебен и по правило се движи на тази височина, без да е длъжен да включва транспондер", каза пред bTV собственикът на летище Бохот.

Пилотът Илия Иванов също обяви пред телевизията, че от този тип самолети не се изисква да включват транспондер.

Според него случаят се преекспонира, защото ситуацията е чувствителна след случая със самолета нарушител от началото на юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови