Природозащитници: Съдът спря новия план на Пирин, който даваше възможност за строителство в 66% от парка

Те настояват за освобождаване на директора на НСЗП Мирослав Калугеров

OFFNews Последна промяна на 29 април 2020 в 18:20 2490 4

На 29 април 2020 г. Върховен административен съд (ВАС) се произнесе по делото за липса на екологична оценка и оценка за съвместимост на проекта за нов план за управление на НП „Пирин". Съдебната сага, течаща вече три години, показа пълната несъстоятелност на едно решение на министерството, подписано от служебния министър Ирина Костова и защитавано в съда от директора на Националната служба за защита на природата (НСЗП), Мирослав Калугеров. Така планът, който даваше възможност за строителство в 66% и сечи в 48% от парка, няма да влезе в сила, се казва в позиция на Природозащитните организации от коалиция „За да остане природа в България", които спечелиха делото.

Решението на съда затвърждава практиката на ВАС от предходното дело за „Пирин" по тълкуване на европейските природозащитни директиви, тази за стратегическата екологична оценка и директивата за хабитатите, както и по отношение режимите на националните паркове. То потвърждава за пореден път, че в МОСВ липсва разбиране на европейските директиви на фундаментално ниво. За това са показателни множеството наказателни процедури срещу държавата ни, свързани със законодателството на ЕС по околна среда.

Решението на съда и тълкуването на законите в него ще има важно значение както по отношение останалите национални паркове, така и за всички останали защитени територии, защитени зони от мрежата Натура 2000 и планове или програми, попадащи в обхвата на директивата за стратегическа екологична оценка. Както и при предишното дело за промяната в сега действащия план за НП „Пирин", в съдебната зала лично директорът на НСЗП Калугеров убеждаваше върховните съдии в неверни постановки за три български закона, целящи защита на природата, се казва в позицията на природозащитниците.

Под негово ръководство е изработен и внесен в Народното събрание законопроект за изменение на Закона за биологичното разнообразие, който показва същото основно неразбиране и непознаване на европейските природозащитни директиви. Ако експертното ръководството в министерството остане на такова ниво, предстои да се изхаби още много обществена енергия в съдебни дела, и държавни човешки и финансови ресурси за справяне с наказателните процедури на ниво ЕК, предупреждават природозащитниците.

Затова коалиция "За да остане природа в България" настоява г-н Калугеров веднага да бъде освободен от длъжността поради липса на компетентност, като най-висшия експерт в МОСВ, ръководещ отделите "Защитени територии" и "Натура 2000".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8860

4

newfoundland

01.05 2020 в 09:37

Нови лифтове ни трябват в планините, а не разни фалшиви екооценки, сбъркани като Натура 2000.

2000

3

DepecheMode

30.04 2020 в 15:18

ох, са пък искат оставка на еди кой си. Пак недоволни от нещо...

8374

2

Emigirl

30.04 2020 в 11:33

От ВАС се поддадоха на манипулациите на псевдоеколозите, ама ние ги знаем много добре, не могат да ни заблудят...

8392

1

мгергов

30.04 2020 в 10:58

Ейййй страшна работа са това "природозащитниците", постиганаха целта си най-накрая, естествено всичко, което казват е силно преувеличено, но така да бъде. Нека ВАС да се съобразява в с тях, нека да имаме само защитени зони и никакъв туризъм....да си гледат работата туристите, важното е мнението на шепа измислени "природозащитници"!